Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Reizen en vakantie > Alle 50 staten > Georgia

Alles over Georgia

Alles Amerika

Als u informatie zoekt over de Amerikaanse staat Georgia, is deze pagina voor u. Geschiedenis, geografie, Nationale Parken, bevolking.

Georgia trivia

Alles Amerika

Hoofdstad
Grootste stad
Afkorting
Oppervlakte
Bevolking
Bijnaam
Staat sinds
Staat rang
Atlanta
Atlanta
GA
152.489 km2
8,1 miljoen (census 2000)
Empire State of the South
2 januari 1788
4

Geschiedenis van Georgia

Alles Amerika

Toen de eerste blanken voet zetten in wat nu de Amerikaanse staat Georgia is, rond 1540, woonden er voornamelijk Creek en Cherokee indianen in het gebied.


De blanken in Georgia - in eerste instantie Spanjaarden - zetten later missieposten op in het gebied, maar ook Groot-Brittannië wilde deze omgeving, genoemd naar Koning George II, graag hebben als bufferkolonie tussen het Spaanse Florida en het eigen South Carolina.

In 1733 kwamen de eerste kolonisten naar het gebied en zetten 29 km landinwaards de eerste nederzetting van Georgia op: Savannah. In 1739 brak er oorlog uit tussen Spanje en Groot-Brittannië en ook in Georgia vonden enkele bloederige gevechten plaats. Na het einde van de gevechten in 1742 waren de Spanjaarden echter definitief uit Georgia verdwenen.

In 1754 werd Georgia een koninklijke kolonie en exporteerde rijst, hout, hertenhuiden en vlees naar het moederland. Hierdoor waren de kolonisten redelijk welvarend en ze organiseerden zich dan ook pas in juni 1775 tegen de Britten. Toen de Onafhankelijkheidsoorlog uitbrak waren de loyalisten (aan het moederland) ongeveer even sterk als de patriotten (van Amerika), maar tegen 1779 waren alle belangrijke plaatsen in de kolonie in handen van de Amerikaanse loyalisten.

Nadat de Onafhankelijkheidsoorlog was gewonnen en de Britten hun claim op de nieuwe Verenigde Staten opgaven, was Georgia er snel bij om de nieuwe grondwet te ratificeren. Ondertussen begon de - vaak hardhandige - verwijdering van de Indianen uit het gebied, die in 1827 eindigde met de gedwongen mars van de Cherokee naar Oklahoma. Deze mars heet ook wel de ‘Trail of Tears’, de weg van de tranen.

Vlag
Vlag van de staat

In 1793 vond Eli Whitney de ‘cotton gin’ uit, een apparaat waardoor een slaaf tien keer zo snel katoen kon verwerken. Deze uitvinding zorgde er meer dan enig andere voor dat de slavernij in de staat opbloeide en steeds meer afhankelijk werd van de katoenteelt en de textielindustrie, die rond 1840 steving verankerd waren in het openbare leven van de staat.

Op 19 januari 1861 scheidde de staat zich na de verkiezing van Abraham Lincoln als president af van de rest van de Unie, daarmee in de voetsporen tredend van andere Zuidelijke staten. In april 1861 barstte de Amerikaanse Burgeroorlog los en gingen honderdduizenden Amerikanen tegen elkaar in het geweer.

Toen het Zuiden ging verliezen, leed Georgia verschrikkelijk, voornamelijk toen de Noordelijke generaal William T. Sherman de staat in 1864 doortrok met zijn leger. Op 15 november 1864 brandde hij Atlanta af, een gebeurtenis die tientallen jaren later op het witte doek als achtergrond zou dienen voor de film ‘Gone with the Wind’. Daarna trok hij verder door de staat in de richting van Savannah, onderwijl een spoor van vernietiging achterlatend. Savannah viel uiteindelijk in december 1864 in Sherman’s handen.

In 1870 werd Georgia opnieuw toegelaten tot de Unie na een periode van militaire bezetting door de Noordelijke machthebbers. De textielindustrie was ondertussen weer opgekrabbeld en ook Atlanta groeide weer hard, voornamelijk doordat de stad een belangrijk spoorwegknooppunt was. De landbouw is de schok van de Burgeroorlog echter nooit echt te boven gekomen en raakte nog verder in het slop na de Eerste Wereldoorlog.

Downtown Atlanta
Downtown Atlanta

De beslissing in 1954 van het Amerikaanse Hooggerechtshof om staten te verplichten zwarte en blanke scholen te integreren werd in de staat in eerste instantie uit alle macht tegengewerkt, maar tegen 1961 werd het politieke verzet stopgezet en de scholen geïntegreerd. Onder de samenleving in het algemeen bleven echter de gemoederen opspelen, wat in mei 1970 nogmaals tot uiting kwam tijdens rassenrellen in Augusta.

Atlanta groeide gedurende deze tijd steeds door en begon dit zelfs steeds sneller te doen. Tegenwoordig kan ongeveer de helft van alle banen van Georgia gevonden worden in het stedelijke gebied in en rond Atlanta, waardoor het gat tussen het stedelijke en landelijke gebied van de staat groter wordt.

Algemene informatie

Alles Amerika

Georgia heeft een oppervlakte van 152.489 km2. De staat grenst in het zuiden aan Florida, in het westen aan Alabama, in het noorden aan Tennessee en North Carolina en is het oosten aan South Carolina en de Atlantische Oceaan. De staat is de grootste ten oosten van de rivier de Mississippi.

De hoofdstad en grootste stad van de staat is Atlanta (hotels 2 | hotels 2); andere grote steden zijn Columbus, Savannah, Macon en Albany. De staat heeft geen National Parks maar bezit wel enige andere federaal erkende parken en monumenten, onder andere Chickamauga and Chattanooga National Military Park, Kennesaw Mountain National Battlefield Park, Chattahoochee National Forest en Oconee National Forest. Een ander belangrijk monument in de stijl van Mount Rushmore is Stone Mountain, een monument voor de belangrijkste Zuidelijke leiders tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

Savannah
Straat in Savannah

Handel en dienstverlening vormen de belangrijkste poten van de economie van Georgia. Daarnaast zijn uiteraard ook industriële productie en landbouw belangrijk voor de staat, maar katoen speelt niet langer de overheersende rol die het tot 1865 wel had. Tabak en maïs worden nu ook in grote hoeveelheden verbouwd, en Georgia is de grootste notenproducent van de VS. Veeteelt is echter de grootste bron van inkomsten in de landbouw van de staat.

De belangrijkste industrie van Georgia is de textielindustrie, maar ook vervoersmiddelen, voedsel, papier en chemicaliën worden in grote hoeveelheden geproduceerd en verwerkt in Georgia. Rond Atlanta doet de auto-industrie het erg goed. Aangezien een groot deel van Georgia dicht bebost is, doet de houtindustrie in de staat ook goede zaken. Mijnbouw speelt geen grote rol van betekenis.

Enkele interessante plekken voor toeristen in Atlanta zijn in downtown de Underground, een ondergrondse "mall" ofwel winkelcentrum, het Coca-Cola museum daar vlakbij (neem de Underground-uitgang bij Kenny's Alley) en het CNN Center. Vergaap u ook eens aan de torenhoge gebouwen in het centrum en geniet van kleine kraampjes van de Afro-Amerikanen in de stad. (Overigens lopen er heel wat alternatieve figuren in en rond downtown.) De metro is het beste vervoermiddel om van het vliegveld van Atlanta naar de stad te komen - u kunt vlakbij de Underground uitstappen.

Nog een kleine tip: geef geen geld aan de zwervers die u aanklampen. Ik had er eentje rondom me hangen die heel vriendelijk kwam vertellen hoe slecht hij het had en hij wilde me zelfs uitgebreid van alles vertellen over Atlanta, maar toen ik weigerde en hem (naar zijn idee) te weinig geld gaf, was de vriendelijkheid even plotseling verdwenen als hij opgekomen was. Let wel: de zwervers zijn volkomen ongevaarlijk, maar de vriendelijkheid is geveinsd en alleen bedoeld om u dollars uit de zak te kloppen.

Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?