Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Florida

Alles over Florida

Alles Amerika

Als u informatie zoekt over de staat Florida, is deze pagina voor u. Hier vindt u alles over deze staat: geschiedenis, geografie, Nationale Parken, bevolking.

Florida trivia

Alles Amerika

Hoofdstad
Grootste stad
Afkorting
Oppervlakte
Bevolking
Bijnaam
Staat sinds
Staat rang
Tallahassee
Miami
FL
58.560 sq mi
15,9 miljoen (census 2000)
Sunshine State
3 maart 1845
27

Algemene informatie over de staat

Alles Amerika

Florida, dat een oppervlakte heeft van 151.939 km2, is vanwege zijn zuidelijke ligging aangesloten op slechts twee andere staten van de VS, beiden aan de noordgrens: Georgia en Alabama. In het oosten is Florida aangesloten op de Atlantische Oceaan, in het westen aan de Golf van Mexico; in het zuiden komen beide wateren bij elkaar.

Met uitzondering van Hawaii is dit de meest zuidelijk gelegen staat: het noordelijkste punt van Florida ligt al 160 km zuidelijker dan de zuidgrens van Californië. De Florida Keys, een groep eilanden die onder de staat bungelt, ligt slechts 2.700 km van de equator af.

Vanwege het subtropische klimaat (in het zuiden van de staat wordt het vrijwel nooit kouder dan 18 C) is de staat uitermate geschikt voor tropische tuinbouw, zoals de citrusindustrie. Daarnaast trekt het warme klimaat uiteraard vele miljoenen toeristen per jaar aan, waardoor vooral de zuidelijker gelegen steden als Miami, Orlando, Ft. Lauderdale, West Palm Beach en Tampa toeristisch ingesteld zijn.

De skyline van Miami

Florida kent enorme culturele diversiteit, alhoewel de Indianen al sinds de 18e eeuw vrijwel volledig verdwenen zijn. Door de influx van Cubanen en andere mensen van Caribische afkomst heeft het zuidelijk deel van Florida (en met name Miami) een zeer diverse bevolking. Over de gehele staat gezien is zo'n 15% van de bevolking zwart, nog eens 15% heeft een Hispanic achtergrond, en nog steeds zo'n 70% is blank, waaronder vele ouderen. Slechts 0,4% van de bevolking is van Indiaanse afkomst.

National Parks van Florida

Alles Amerika

Everglades National Park

Alles Amerika

Everglades NP is het enige subtropische National Park in de VS. Het gebied, in 1947 opgezet, is ongeveer 6.000 km2 groot en omvat een grote diversiteit aan landschappen: bossen, moerassen, graslanden en rivieren. Krokodillen en alligators wonen er naast elkaar en delen hun habitat met vele andere dieren, waaronder vele vogelsoorten alsook slangen, schildpadden, herten, poema's, beren en vele kleinere reptielensoorten.

Waterpret in de Everglades

Hoewel de gemiddelde temperatuur in het park hoog is (tussen de 17 C en 28 C is normaal) kan er toch af en toe wintervorst voorkomen. Er valt gemiddeld zo'n 140 cm regen per jaar (waarvan ongeveer 75% tussen juni en oktober), maar in de wintermaanden kan het zo droog zijn dat het waterpeil behoorlijk zakt.

Biscayne National Park

Alles Amerika

Biscayne NP is een 70.000 hectare groot park ongeveer 32 km ten zuiden van Miami. Het gebied is in 1968 tot National Monument benoemd en kreeg in 1980 de status van National Park. Het park bestaat grotendeels uit water langs de kust, met onder de oppervlakte vele unieke, levende koraalriffen. Daarnaast zijn ongeveer 40 eilandjes onderdeel van het park en een groot mangrovenbos.

Het gebied is uitermate geschikt voor snorkelen of duiken.

Tip! Vakantiewoningen in Florida zijn vaak goedkoper dan hotels. Klik hier voor een overzicht van beschikbare vakantiewoningen in Florida.

Dry Tortugas National Park

Alles Amerika

Zo'n 113 km ten westen van Key West ligt Dry Tortugas NP, een gebied bestaande uit 7 eilandjes en de daaromheen liggende wateren. Fort Jefferson, door het Amerikaanse leger gebouwd in het midden van de 19e eeuw, is een centraal punt in het park. Het fort, dat ook vandaag de dag nog overeind staat, deed nooit dienst in militaire conflicten, maar was tot 1873 wel een gevangenis.

Dry Tortugas kreeg zijn naam door een combinatie van de schildpadden en het niet aanwezige drinkwater: de schildpadden (tortugas) voorzag Ponce de Leon, die het gebied in 1513 ontdekte, van voldoende voedsel, maar er was geen zoet water. Het gebied was droog (dry).

Dry Tortugas heeft kent vele diersoorten, o.a. vogels en vele zeediertjes. Het werd een National Monument in 1935, maar kreeg pas in 1992 de status van National Park. De eilanden zijn alleen te bereiken per boot of per watervliegtuig.

Tip: bent u op zoek naar vliegtickets of hotels voor Florida?

Geschiedenis van Florida

Alles Amerika

Florida was voordat de blanken voor het eerst voet zetten (in 1513) al duizenden jaren bewoond door Indianenstammen, o.a. de Seminoles, Creek en Calusa. Tot 1565 vonden verscheidene pogingen van de Spanjaarden en de Fransen plaats om het gebied te verkennen, maar de meeste expedities eindigden in een fiasco.

In 1565 stichtten de Spanjaarden echter St. Augustine, de oudste stad van de VS (vernietigd door Engelse kolonisten in 1702). Deze kolonie diende ertoe de Spaanse schepen in het gebied een veilige haven te geven en St. Augustine was dan ook nooit bedoeld als vestigingskolonie. In 1763 ruilde Spanje met de Britten het gebied tegen Havana (Cuba).

Na de Onafhankelijkheidsoorlog werd Florida weer Spaans, maar de Amerikaanse drang tot uitbreiding leidde al snel tot militaire incursies in het gebied, onder andere om de Seminole Indianen te bevechten. Bovendien bleken de Amerikaanse kolonisten zich niet te storen aan territorialiteit en trokken in steeds grotere aantallen naar deze omgeving.

In 1819 veroverde Generaal Andrew Jackson de stad Pensacola, waarna Florida door de Spanjaarden aan de Verenigde Staten werd afgestaan. De overeenkomst hiertoe werd getekend in 1821. Hierna werd onder druk van de kolonisten snel begonnen met het "verplaatsen" van Indianen naar reservaten in o.a. Oklahoma. Deze onvrijwillige verplaatsing leidde tot 1858 tot meerdere oorlogen met de Indianen.

In 1845 had Florida een bevolkingsaantal dat groter was dan 50.000, waardoor het als staat tot de VS werd toegelaten. De staat speelde een kleine rol gedurende de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865): er werden nauwelijks gevechten geleverd op het Geconfedereerde gebied.

Na de Burgeroorlog werden land- en tuinbouw, veehouderij en toerisme steeds belangrijker in de staat. Aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw werden er veel spoorwegen gebouwd, wat o.a. de citrusindustrie veel goed deed. Diezelfde citrusindustrie moest het echter vanaf 1929 ontgelden, toen niet alleen de Depressie zijn intrede deed, maar een uitheemse fruitvlieg ook de gehele oogst vernietigde.

Stadje

Na de Tweede Wereldoorlog werd de economie van Florida meer divers. Naast toerisme, tuinbouw en veeteelt kwamen ook de electronica-industrie, banken, en de bouwindustrie naar Florida. De high-tech industrie en het ruimteprogramma van de jaren '60 en '70 (met o.a. de maanreizen, gelanceerd vanaf Cape Canaveral) trokken ook grote aandacht voor de staat.

Daarnaast blijven natuurlijk miljoenen mensen op het zachte klimaat en de vele pretparken afkomen. Daarnaast trekken ook de ouderen van Amerika in grote getalen naar Florida, en heeft de staat vele honderdduizenden immigranten uit het Caribische gebied te verwerken gehad, zodat de staat vandaag de dag de op drie na grootste bevolking van Amerika heeft.

Reisgidsen voor Florida

Alles Amerika

Twee veelgeprezen reisgidsenreeksen zijn die van Lannoo (o.a. door de Nederlandse Consumentenbond uitgeroepen tot beste reisgidsenreeks voor verre bestemmingen) en Insight Guides (geprezen door o.a. ANWB Reizen en de New York Times). Hieronder staan hun Nederlandstalige reisgidsen voor deze staat.

  • Lannoo's Reisgids voor Florida
  • Insight Guide voor Florida
Lannoo Reisgids voor Amerika: Florida
Lannoo reisgids Florida

Gerelateerde artikelen

Alles Amerika


Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?