Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Reizen en vakantie > Alle 50 staten > North Carolina

Geschreven door Hans Visser

Alles over North CarolinaAls u informatie zoekt over de Amerikaanse staat North Carolina, is deze pagina voor u. Geschiedenis, geografie, Nationale Parken, bevolking.

Raleigh, North Carolina
Raleigh, North Carolina

TriviaHoofdstad
Grootste stad
Afkorting
Oppervlakte
Bevolking
Bijnaam
Staat sinds
Staat rang
Raleigh
Charlotte
NC
139.390 km2
9,75 miljoen (2012)
Tar Heel State
21 november 1789
28

Geschiedenis van North CarolinaNorth Carolina was het eerste gebied waar Engelsen in 1580 een kolonie stichtten, door Sir Walter Raleigh. Naar hem is later de hoofdstad vernoemd. Latere nederzettingen werden vooral bekend vanwege hun productie van terpentijn en houtteer uit de dennenbossen. Er is een Tar River (teerrivier) en de bewoners van de staat staan nog steeds als Tar Heels (teerhielen) bekend. De bijnaam van de staat is dan ook de Tar Heel State.

In de 16e eeuw werd er een aantal nederzettingen gesticht en in 1712 werd de kolonie gesplitst in noord en zuid. De twee delen hebben tot op de huidige dag een tamelijk verschillend karakter. South Carolina was een slavenstaat bij uitstek en de eerste staat die zich afscheidde van de Unie en zo de Amerikaanse Burgeroorlog op gang bracht. North Carolina scheidde zich pas af toen al zijn buren dat ook gedaan hadden, en met tegenzin, in 1861. Ironisch genoeg vond de overgave van het zuiden juist in deze staat plaats en de staat heeft flink te lijden gehad onder de Burgeroorlog.

De oorspronkelijke bewoners van North Carolina waren Amerikaanse Indianen, o.a. de Cherokee. Rond 1830 werden zij gedwongen te 'verhuizen' naar het Indian Territory in Oklahoma en deze barre tocht kostte veel mensenlevens. Een deel van hen wist zich echter in de onherbergzame bergen aan de westkant van de staat staande te houden en een ander deel keerde later terug. Hun nazaten wonen nog steeds in de stad Cherokee, een toeristendorp aan de voet van Smoky Mountains National Park.

Oconaluftee, Cherokee
In Onconaluftee Indian Village in Cherokee, NC, kunt u veel leren over de cultuur van de Indianen

Algemene informatieNorth Carolina is een staat in het zuidwesten van de United States. Het ligt tussen Virginia in het Noorden, de Atlantische oceaan in het oosten, Georgia en South Carolina in het zuiden en Tennessee in het westen. De staat ligt ingeklemd tussen de Atlantische Oceaan in het oosten met een waddenkust die men de 'Outer Banks' noemt en de Smoky Mountains in het westen. De hoogste berg is Mount Mitchell, met 2.037 meter het hoogste punt in het oosten van de VS.

Het klimaat is warm en vochtig in de zomer met temperaturen die rond de 35-37°C schommelen. 's Winters kan er sneeuw vallen of kan het ijzelen, maar echt koud wordt het niet. Er valt vrij veel neerslag, zo'n 1350 mm per jaar. De luchtvochtigheid is hoog en de staat wordt zo nu en dan bezocht door orkanen en tornado's.

Nationale Park en bezienswaardigheden in North CarolinaHet enige Nationale Park in North Carolina is het Smoky Mountains National Park, een gratis toegankelijk Nationaal Park dat tegelijkertijd ook één van de meest drukbezochte locaties in de VS is.

Klik hier voor meer uitgebreide Smoky Mountains National Park.

Daarnaast zijn er nog twee andere noemenswaardige natuurlijke bezienswaardigheden: de Blue Ridge Parkway en Outer Banks/Cape Hatteras National Seashore.

Blue Ridge ParkwayDe Blue Ridge Parkway is geen nationaal park, maar valt wel onder verantwoordelijkheid van de National Park Services. Het wordt een National Parkway genoemd. Dit is een formele status voor wegen die van historische, cultureel belang zijn of die vanwege hun schoonheid deze status hebben gekregen.

Blue Ridge Parkway, North Carolina
De Blue Ridge Parkway in North Carolina: het mooie Amerika

De weg is 755 km lang over de Blue Ridge, een keten van bergen in de Appalachian Mountains. De Parkway begint bij de zuidkant van Shenandoah National Park (Skyline Drive in Virginia bij Rockfish Gap) en gaat naar U.S. Route 441 bij Oconaluftee in the Great Smoky Mountains National Park in de buurt van Cherokee, North Carolina. De weg verbindt Shenandoah National Park en Smoky Mountain National Park, de twee nationale parken in deze bergen. Er hoeft geen toegangstarief betaald te worden.

De aanleg van de weg begon in 1935 als een werklozenproject. Het nam echter 52 jaar in beslag om helemaal afgerond te worden. Langs de weg zie je prachtige bomen en planten, historische plekken en met een beetje geluk ook "wildlife". De zwarte beer komt hier regelmatig voor.

Outer Banks en Cape Hatteras National SeashoreDe oostkust van North Carolina heeft een 320 kilometer lange strook van ‘Waddeneilanden’. Deze eilanden bedekken vrijwel de hele kustlijn van North Carolina. De eilanden zijn voornamelijk bekend om de volgende redenen:

 • Kitty Hawk, waar de gebroeders Wright in 1903 voor het eerste met een vliegtuig opstegen. In Kitty Hawk is (onder verantwoordelijkheid van de National Park Services) een gedenkteken voor de gebroeders Wright opgericht. Hier is ook een expositie waarin het verhaal van de gebroeders Wright verteld wordt. Het is elke dag geopend.

 • Roanoke Island: Hier werd door Sir Raleigh de eerste nederzetting gesticht. Hier vindt u nog het een en ander van terug in Fort Raleigh National Historic Site: ‘England's First Home in the New World’. In de historic site zijn resten van de eerste nederzetting teruggevonden en wordt naast de eerste nederzettingen en haar bewoners ook aandacht besteed aan de Noord-Amerikaanse indianen en de zwarte bevolking die op Roanoke Island geleefd hebben.

  Tijdens en na de burgeroorlog was Roanoke een toevluchtoord voor gevluchte slaven. Tijdens de burgeroorlog was Roanoke bezet door troepen van de Noordelingen. Veel bevrijde slaven hebben zich toen gevestigd in ‘Freedmens Colony’ in het noorden van Roanoke Island. `The Lost Colony´ is een historisch toneelstuk dat zich In Roanoke afspeelt. Het wordt al sinds 1937 opgevoerd in Roanoke en is daarmee het langst lopende ‘outdoor drama’ (toneelstuk) in de VS.

 • Cape Hatteras National Seashore. De Outer Banks hebben een rijke historie. Hierboven staat al over de geschiedenis van de bewoners van deze regio: Indianen, Engelsen en bevrijde slaven. In deze regio is in de Amerikaanse Burgeroorlog ook veel strijd geweest. Maar ook in de eeuwen daarvoor kwamen al veel piraten naar deze regio. In de oceaan voor de Outer Banks is een groot scheepskerkhof waar duikers een bezoek aan gezonken schepen kunnen brengen. Om de scheepsongelukken te beperken zijn diverse vuurtorens gebouwd die ook bezocht kunnen worden. Voor schelpenliefhebbers is Cape Hatteras een plek waar u uw hart op kunt halen. Checkt u wel eerst even wat voor schelpen u mee mag nemen naar Europa?

  Cape Hatteras, North Carolina
  Cape Hatteras, North Carolina

 • Stormen! De regio wordt met vaak getroffen door stormen en orkanen. Een bezoek aan de Outer Banks leert alleen al aan de bouwstijl van de huizen in de kuststreek dat het hier vaak slecht weer is. Vrijwel alle huizen staan op palen, waarbij op de begane grond onder het huis vaak een garage of berging is en/of waar auto’s geparkeerd kunnen worden. Het woonhuis staat dus op zo’n twee à drie meter hoogte.

 • En voor de ontspanning zijn er ook veel kleine en ook in het hoogseizoen redelijk rustige stranden. Ter hoogte van North Carolina zijn sterke stromingen die soms vrij koud zeewater met zich meenemen! Tijdens een bezoek in juli 2013 varieerden de temperatuur van het zeewater van 18 tot 24 graden. Echt stille stranden zijn te vinden in de National Seashore. Er is daar beperkte parkeergelegenheid maar met een vergunning mag op sommige stranden ook met een vierwiel aangedreven auto op het strand geparkeerd worden.Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?