Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > Florida > Orlando

Alles over Orlando, Florida: Disney-attractiesDisney-attracties in Orlando, FloridaDisneyworldDisneyworld is een gigantisch groot stuk land van 47 vierkante mijlen met daarop 4 attractieparken, 2 waterparken, 2 entertainment gebieden, 1 winkelcentrum, 6 golfbanen, 2 midgetgolfbanen, een sport-complex, een heuse echte speedwaybaan en 19 (in de loop van 2003 20) gethematiseerde hotels. Het hele gebied is per auto vrij toegankelijk, maar voor de parken moet natuurlijk betaald worden, toegang en parkeergeld. Een heel leuk dagje zonder veel geld uit te geven is een dagje hotels kijken. Alle DISNEY-HOTELS hebben een portier met slagboom, maar als je zegt "even een kijkje te willen nemen" mag je er altijd gratis naar binnen.

Alle hotels hebben fraaie lobby's, mooie tuinen en fantasievolle zwembaden en hebben allemaal een thema. Zeer leuk zijn de ALL STAR RESORTS (film, sport, muziek) waarbij vooral de buitenaanblik van de hotelkamers en de zwembaden de moeite waard is. In de loop van 2003 opende het vierde All Star Resort, POP CENTURY RESORT. Dit hotelcomplex is gebaseerd op zaken uit de jeugd van wat oudere Amerikanen. Er zijn 2 gedeelten, de ene heeft als thema de jaren 1900-1940, de ander 1950-1990. Zo is er een gigantische Rubik’s Kubus (weet u nog ?).Verder zeker bezoeken: CARIBBEAN BEACH, CORONADO SPRINGS, PORT ORLEANS, WILDERNES LOUNGE, CONTEMPORARY RESORT (luxe en mooie winkels), POLYNESIAN RESORT, GRAND FLORIDIAN (met trouwkapel, heel luxe) en de SWAN en de DOLPHIN. Allemaal anders, maar allemaal de moeite waard om te bekijken. Het nieuwste (19-de) thematische Disneyhotel is de ANIMAL KINGDOM LODGE. Het hotel telt bijna 1300 kamers en vanaf de balkons hebben de gasten uitzicht op de Afrikaanse wildernis met zo'n 200 dieren die er vrij rondlopen: o.a. zebra's, giraffen, flamingo's en gazellen. Zeer de moeite waard voor een kijkje.

Op dit moment is men bezig met de bouw van weer een nieuw (20ste) hotelcomplex, 5760 kamers. Het gaat heten Disney's Pop Century Resort en heeft als thema de nostalgische jaren 50. Zo is er een gigantisch monopoly-spel als tuin, een 10 meter hoge speelgoedauto en een Rubik-kubus van 8 meter en een giga Monopoly-spel.

Een aantal hotels zijn met water met elkaar verbonden en er varen boten. Gratis boottochtje ? Auto parkeren bij de BOARDWALK (een hotel/uitgaanscentrum), opstappen bij de boardwalk van de BOARDWALK of van de YACHT AND BEACH CLUB (aan de overkant van de BOARDWALK) of de SWAN of de DOLPHIN, ze varen ook naar Epcot en MGM en je hoeft toch zeker niet uit te stappen………………

Ook een leuk tussendoortje is een bezoek aan het dorpje CELEBRATION. Het ligt vlakbij Disneyworld, aan de 192 in Kissimmee, tegenover het waterpark Watermania. Disney heeft dat een aantal jaren geleden opgezet en gebouwd als "dorp zoals het vroeger was" en met vroeger wordt dan bedoeld het Amerika uit de jaren 50. Mooie nieuwe oude huizen, een gezellige dorpsstraat met bioscoop. Leuk voor een kort bezoekje !

Downtown DisneyDOWNTOWN DISNEY is het gratis (ook het parkeren) te bezoeken winkelcomplex met o.a. de grootste Disneywinkel ter wereld, maar ook een LEGOSHOP met hele grote Lego-bouwsels en een Lego-speeltuin voor de deur, 70 winkels met exclusieve artikelen, eetgelegenheden (duur, maar ook Mc DONALD), het CIRQUE DU SOLEIL (meer dan goede voorstelling van dit wereldberoemde circus in een speciaal hiervoor gebouwde "tent", tegen betaling, $ 71, kinderen $ 41,50 ), PLANET HOLLYWOOD, RAINFOREST CAFE, een bioscoop met 24 zalen en DISNEYQUEST (toegangsprijs $ 32,86, kinderen $ 26,50). Dat is een gebouw vol met virtueel amusement. Het is een 5 verdiepingen tellend gebouw, dat je betreedt via een lift (met een virtuele verrassing). Die lift vervoert je naar de derde verdieping en daar kom je veel dingen tegen die met, uiteraard computers te maken hebben. Zo is er een virtuele wildwaterbaan (je wordt zelfs een beetje nat), menselijke pinball, vliegend tapijt en een piratengevecht. Ook is er een virtuele achtbaan. Op de vierde en vijfde verdieping bevinden zich de eetgelegenheden, daar zijn ook de (gratis !) internetmogelijkheden. Verspreid over alle etages heel veel traditionele arcade-games.

Een Downtown-tip: neem een kop koffie (redelijke kwaliteit) bij de Gourmet Pantry (een mini-supermarkt met bakkerij met lekkere taarten en koeken) en ga buiten zitten bij de grote fontein vol met verrassingen, waar kinderen naar hartelust kunnen spelen. De nieuwste, net geopende winkel is een speelgoedwinkel, ONCE UPON A TOY, fantasierijk ingericht, waar kinderen zich kunnen verlekkeren aan vele soorten speelgoed. Een troost: ze mogen er ter plekke ook mee spelen ! Ook is er een aparte winkel met alleen maar Disney-pins.

Regelmatig worden er in Downtown Disney evenementen georganiseerd. Een hoogtepunt is de kerstperiode, inclusief een bezoekje aan de “echte” Santa Claus.Verder natuurlijk veel lichtjes.

Opgenomen in Disney Downtown zit ook PLEASURE ISLAND. Overdag gratis te betreden (openingstijden zijn door-de-weeks en in het weekend sterk wisselend, er is bovendien geen amusement, wel winkels) en in de avonduren tegen betaling (1 toegangsprijs, $ 21,15, daarna alles gratis. Let op: er staan in verschillende gratis blaadjes kortingsbonnen voor Pleasure Island of wat dacht je van een jaarkaart: $58,35). Er kunnen dan 10 verschillende uitgaansgelegenheden bezocht worden (rock, jazz, comedy, The Adventurers Club is een aanrader), er is amusement en live muziek op straat en elke avond om 23.45 uur wordt er "oud en nieuw" gevierd, inclusief vuurwerk.

Een andere uitgaansmogelijkheid is BOARDWALK, ook gratis te betreden. Minder heftig dan Downtown, maar zeker een bezoekje waard. Amusement buiten, een aantal dansgelegenheden, winkels en eetgelegenheden, allemaal aan het water.

Magic KingdomHet MAGIC KINGDOM is het oudste van de 4 themaparken in Disneyworld en gebouwd naar het voorbeeld van Disneyland in Anaheim, Californie. Het park opende in 1971. Parkeren kost in alle 4 de Disneyparken $ 7. Schrijf op waar je geparkeerd staat, want de parkeerplaatsen, met name bij het Magic Kingdom zijn zo gigantisch groot, dat je makkelijk vergeet waar jouw auto stond. Een trammetje brengt je naar de kassa.

De toegangsprijs is $ 55,18, kinderen $ 44,52 voor 1 dag, maar daarmee mag je niet naar de andere parken op dezelfde dag. Dat kan wel bij andere toegangsmogelijkheden, b.v. voor de 4 parken, de Hopper-pass, waarbij je onbeperkt mag wisselen tussen de parken, gedurende 4 dagen voor $ 220,48, kinderen $ 177,50 of 5 dagen $ 243,80, kinderen $ 192.

Dan zijn er ook nog combinaties voor de 4 parken plus een keuze uit extra's, namelijk de 3 zwembaden, het uitgaansgebied Pleasure Island en het sportcomplex. De Hopper Plus-pass kost $174,90 voor volwassenen en $139,92 voor kinderen in de versie 3 dagen plus 1 extra, $227,90/$182,32 voor 4 dagen hoppen plus 1 extra, $ 280,90/$ 228,96 voor 5 dagen plus 2 extra's en $ 341,33/$ 271,36 voor 7 dagen plus 4 extra's. Deze prijzen zijn inclusief 6 % state-tax.

Het beste is om ter plekke een recente folder te bemachtigen en dan te bepalen wat het beste is. Dit heeft natuurlijk alles met de beschikbare tijd en het beschikbare geld te maken. Maar goed oriënteren bespaart altijd geld. Als je een lange vakantie plant in Orlando en je veel van Disney wil zien, dan is de FUN IN THE SUN-pas absoluut de voordeligste aanbieding. De pas is echter alleen hier in Europa te krijgen en NIET in Orlando zelf. De pas is er ook het komende jaar. De pas is 30 dagen geldig en geeft gedurende die tijd onbeperkt toegang tot ALLE Disneyparken in Orlando, inclusief de 2 zwemparken, Wide World of Sport, Pleasure Island en Disney Quest. Bovendien geeft het toegang tot Kennedy Space Center, Miami Seaquarium, Salvador Dali-museum, Edison Winterhome en het Everglades Safaripark. Ook geeft de pas recht op 1 Character Breakfast (ontbijten met de Disney-figuren). De pas is bij veel reisorganisaties te boeken, maar het voordeligste bij American Estates, € 285 en € 245 voor kinderen t/m 9 jaar.

Ook de worldwide ticketverkoper Keith Prowse in Amsterdam levert de pas, mail voor informatie amsterdam@keith prowse.com .Koop je deze Fun in the Sun-pas plus de Flexticket (zie verderop bij o.a. Seaworld), dan kun je alles in Orlando zien tegen de laagste prijs. Trouwens: de Fun the Sun-pas is voordeliger dan de 7 daagse Hopper-plus !!

Terug naar Disneyworld. Volgens Disney zelf is dinsdag de rustigste dag van de week hier. Ervaringen van fervente Disney-gangers is echter, dat de maandag het drukste is en dat de vrijdag en zaterdag relatief rustig zijn. Ik hou het er op, dat het altijd druk is in het Magic Kingdom ! Na het passeren van de ticketverkoop-kassa ben je nog niet binnen. Je zult naar het park zelf met de boot of met de monorail moeten, je kunt niet lopen. De monorail gaat sneller, maar als het druk is heeft de boot meer capaciteit en verdient dus de voorkeur.

Indien Disneyland Parijs al eens bezocht is, zal de indeling van het Magic Kingdom niet echt een verrassing zijn. Toch zijn er grote verschillen. Het kasteel b.v. is in Orlando duidelijk anders en er zijn hier attracties, die in Parijs (nog) niet te vinden zijn. Voorbeelden hiervan zijn Jungle Cruise, Tiki Room, Splash Mountain (een must !), Hall of Presidents (meesnotteren met de sentimentele Amerikanen), Mickey's Toontown Fair, Alien Encouter (behoorlijk eng), Buzz Lightyear (leuk voor de kleinen), Winnie the Pooh (leuk voor de hele kleintjes) en de allernieuwste attractie: Aladdin's Vliegend Tapijt (ook te vinden in het nieuwe park in Parijs, Walt Disney Studios).

De oudste Disney-attractie, de Caroussel of Progress, een attractie die voor de opening van Disneyland Anaheim al op een wereldtentoonstelling heeft gestaan om reclame te maken voor het te openen Disneyland, is doorgaans gesloten. Dat komt omdat de bedrijfsleiding het een beetje ouderwetse attractie vindt. De sluiting is niet helemaal volledig, want in drukke periodes (zoals kerst b.v.) wordt 'ie als een extra attractie gebruikt. De kans om deze attractie te bezoeken is dus niet zo groot. Jammer ! Dat geldt trouwens ook voor een andere attractie in Tomorrow Land, Timekeeper.

De show, die dagelijks op het voorplein van het kasteel meerdere malen wordt gegeven is een must, vooral met kinderen. Alle bekende Disney-figuren doen er aan mee. Verder zijn de parades natuurlijk niet te missen, er is er een in de middag en bij de avondopeningen is er SpectroMagic, een parade in het donker met honderdduizenden lampjes verlichte wagens (en een fraai vuurwerk). De middagparade staat in het teken van de schepper van dit alles, Walt Disney. In de middagparade laten bijna alle Disney-characters zich in een hele speciale “verpakking” zien. Ook heel leuk, voor met name de kleintjes, is Toontown, waar de woningen van de Disneyfiguren staan. Je loopt er door het huis van Mickey, van Donald, je ziet waar Goofey verblijft en je komt ze af en toe nog tegen ook. Ook leuke speelmogelijkheden voor de kinderen.

De Disneyparken werken tegenwoordig met een Fast Pass-systeem voor de zeer populaire attracties. Dit systeem werkt met de toegangsticket, die wordt in een speciale automaat bij de attracties gestopt. Men ontvangt dan een ticket met daarop een tijd, die vertelt wanneer de attractie bezocht mag worden (er zit een behoorlijke marge in). Nadeel is dat er in diezelfde periode niet nog een andere Fast Pass voor een andere attractie gehaald mag worden. Je kunt natuurlijk ook gewoon in de rij gaan staan, maar wachttijden van anderhalf uur zijn op de drukke dagen geen uitzondering. De Fast Pass is er in het Magic Kingdom bij Splash Mountain, Space Mountain, Jungle Cruise, Winnie the Pooh, Haunted Mansion, Peter Pan's Flight, Buzz Lightyears en bij Big Thunder Mountain.

Het Magic Kingdom kent vele avonden met opening tot vaak wel middernacht. Maak hier gebruik van. Zorg dat je er bijtijds bent (de parkeerplaats, kosten $ 7, is voor 10 uur 's ochtends nog niet zo druk) en bezoek de topattracties in de ochtend (later op de dag zijn de wachtrijen erg lang). Eet bijtijds tussen de middag en bezoek daarna wat minder gewilde attracties en bekijk de parade. Ga daarna naar het hotel terug voor een douche, uitrusten en diner (de parkeerkaart blijft de hele dag geldig). Kom om een uur of 8 terug en geniet nog van een heerlijke avond met prettige temperaturen en een rustiger park. Ook in het Magic Kingdom zijn er regelmatig speciale evenementen met als uitschieter wederom de kerstperiode. In die tijd is er een speciale kerstparade, is het hele park zwaar ondergedompeld in kerstsfeer (het sneeuwt zelfs in Mainstreet) en zijn er speciale Kerstavonden (met artiesten, versna-peringen en cadeautjes), waarvoor wel apart toegang moet worden betaald.

Tips van Disney-castmembers:

 • Een ALGEMENE tip voor alle attracties in alle parken met Fast Pass: Je mag een tweede fastpass al nemen 10 minuten nadat de vroegst vermelde returntijd (er staat altijd “return tussen deze tijd en deze tijd”) ingegaan is. Met een beetje tactisch rekenen kun je veel wachttijd uitsparen !

 • Zorg dat je een half uur voor parkopening voor de ingang staat. Ga eerst naar Space Mountain: doorgaans geen wachtrij, dan naar Splash Mountain en Thunder Mountain, zelfde verhaal !
 • Bij de late openingen is het vuurwerk niet altijd helemaal aan het einde van de avond. Veel mensen weten dat niet en vertrekken daarna. De attracties zijn dan doorgaans zonder wachten te bezoeken !

 • Met een groot gezelschap en bang elkaar kwijt te raken in de massa. Koop dan voor allemaal dezelfde makkelijk te herkennen t-shirts: je vindt elkaar makkelijk terug!

 • Spreek ook een plek af waar je elkaar ontmoet bij eventueel kwijtraken, bijvoorbeeld de vlaggemast aan het begin van Mainstreet.

 • Doe de attractie Mad Tea Party nooit vlak na het eten: daar komt narigheid van!

 • De middagparade heeft meestal nog goede zichtplekken beschikbaar vlak voor City Hall bij de ingang. De parade eindigt daar.

 • Maak geen flitsfoto’s in de Haunted Mansion. Veel effecten zitten achter glas en bij gebruik van de flits krijg je dan alleen maar foto’s met slechts flitslicht er op. Ook foto’s van het vuurwerk mislukken bijna altijd.

 • Rij de Big Thunder Mountain laat in de middag. De baan is dan snel door de opwarming van de rails door de zon. Achterin de trein rijdt het sneller dan voorin.
 • Bij de “schietattractie” Buzz Lightyear kun je heel veel extra punten verdienen, door het karretje 90 graden te draaien na het passeren van de oranje robot in de eerste ruimte en de doelen op zijn arm te raken.

 • Goede plekken om het vuurwerk goed te zien zijn de brug naar Tomorrowland, Liberty Square en Toontown. Daar staan bankjes, waar tijdens het vuurwerk bijna nooit iemand zit.

 • In het seizoen zijn er vaak 2 avond-parades. De tweede kent aanmerkelijk minder kijkers, dus ……

 • In Splash Mountain word je het minst nat aan de linkerkant op de tweede en derde rij van de boot.

 • In Space Mountain zijn de achterplekken van de kar het snelst. Ben je zwaar, dan ga je harder, ben je erg licht, dan ga je langzamer.

 • Er zijn in de Disneyparken 65 plekken, waar je tegen betaling ($0,25 per minuut) kunt internetten. In het Magic Kingdom is dat o.a. bij Splash Mountain en bij de Pirates of the Caribbian. Wil je internetten, vraag dan even waar dat kan aan een castmember.

 • Het is vervelend, maar het kan: je dure Hopper Pass verliezen of kwijtraken. Schrijf daarom het nummer op, dat op de achterkant van de Hopper Pass staat. Met dat nummer kunnen ze er bij Guest Services altijd voor zorgen, dat de oude pas geblokkeerd wordt en dat je een nieuwe pas krijgt.

 • Deze tip geldt eigenlijk voor ALLE wachtrijen: de linker rij is veel minder populair dan de rechtse rij.Nog een tip voor ouders met kleine kinderen: In het Magic Kingdom, maar ook in de andere Disneyparken en in Downtown Disney kun je wandelwagetjes, strollers huren. Ze kosten $ 8 voor een enkele en $ 15 voor een dubbele stroller. Je huurt ze voor de hele dag en je kunt de wandelwagens meenemen naar een ander Disneypark zonder bijkomende kosten. Bij inlevering krijg je $ 1 in Disney-dollars terug. Dit geld is overal bij Disney $ 1 waard.

 • Deze tip geldt voor alle Disney-parken: als het gaat regenen (heel vervelend) en je hebt niks bij je, dan is de kans groot dat je een Disney-poncho koopt voor ongeveer $ 6, een hoop geld. Maar als de poncho onverhoopt scheurt of kapot gaat, mag je hem altijd gratis ruilen bij 1 van de verkooppunten. Trouwens, buiten de Disneydeur, bijvoorbeeld bij de Walmart, kost een simpele transparante poncho slechts $ 0.87 ……………..
 • In de Diamond Horseshoe Saloon is een nieuwe show te zien, de Country Character Roundup. Erg leuk.

EpcotEPCOT is geopend in 1982 en is het "leerzaamste" Disneyworld-park. De naam Epcot is een afkorting en staat voor Experimental Prototype Community Of Tomorrow.

Epcot bestaat eigenlijk uit 2 parken in 1, namelijk Future World en World Showcase. Future World is elke dag open van 10 tot 9 en World Showcase van 11 tot 9. Dagkaart $ 55,18, kinderen $ 44,52, parkeren $ 7, zie voor de combinatietickets bij het Magic Kingdom. De rustigste dag van de week in Epcot, is volgens Disney de maandag.

Men komt binnen bij de grote bol, de blikvanger van Epcot, met daarop de hand van Mickey en de letters EPCOT. In deze bol, Spaceship Earth huist een attractie, een leerzame tocht door de communicatie-wereld. Bega niet de fout er gelijk bij binnenkomst binnen te willen, dat wil namelijk iedereen. Verderop de dag is er van wachtrijen geen sprake meer, dus ga wat later. De attractie Spaceship Earth gaat dicht in 2005 en krijgt een andere binnen-invulling, namelijk de attractie Time Racers, opening in 2007, het jaar dat Epcot 25 jaar bestaat.

Rondom de fontein in het midden liggen diverse aantrekkelijke attracties. The Living Seas vertelt over wat er allemaal onder water te vinden is en herbergt een gigantisch aquarium, waar je eerst doorheen rijdt/vaart en waar je later op het gemakje kunt rondkijken. Niet verder vertellen: als je weer wilt, maar de vervelende pre-show wilt ontlopen, ga dan door de uitgang naar binnen en ontdek gelijk het liften-mysterie ! Sinds kort kun je in de Living Seas een kijkje achter de schermen nemen via een 2 en een half uur durende excursie. Het kost niet weinig, ongeveer $100, maar je mag dan ook een half uur met speciale snorkelapparatuur in het grote bassin tussen de vissen zwemmen ! Minimumleeftijd is 8 jaar.

The Land voert je o.a. langs de geheimen van de land- en tuinbouw. Dat lijkt saai als je het leest, maar de werkelijkheid is anders. Hier kun je trouwens ook een kijkje achter de schermen krijgen tegen bijbetaling, ongeveer $10. In het gebouw zijn ook diverse andere shows (niet onaardig !) en eetgelegenheden, waar je van alles kunt krijgen.

Honey, I Shrunk The Audience is een soort 3D-film in een bioscoop, waar de meest wonderbaarlijke dingen gebeuren. Deze attractie bevindt zich trouwens ook in Disneyland Parijs. Naast deze attractie zit de Jouney into your Imagination. Pas weer heropend, nadat een eerdere verbouwing van een succesvolle oude attractie met dezelfde naam, een afgang bleek: teleurgestelde boze bezoekers. Nu is het een soort compromis geworden met de terugkeer van het draakje Figment. De attractie gaat over zien, horen en ruiken, maar ik ben er niet erg van onder de indruk.

In de Universe Of Energy leer je waar de energie vandaan komt via comedyster Ellen Degeneres en de quiz Jeopardy. Aantrekkelijke, maar wel wat lang durende attractie, waar je zelfs onder levensgrote levensechte dino's doorrijdt. Vergeet hier de preshow (voor de eigenlijke show) niet. Hoort bij het geheel en is heel grappig. Wonders Of Life vertelt de geheimen van het menselijk lichaam met een paar hele aardige attracties. Hoe puriteins de Amerikanen soms zijn, zie je bij de attractie The Making Of Me; wij zouden dat toch veel openlijker vertellen en laten zien. De topattractie van Epcot is absoluut Test Track, waarbij je in een zogenaamde testauto een zogenaamd test-traject aflegt. Heel levensecht gemaakt en je gaat echt heel hard. Een absolute must, niet overslaan. In het midden, naast de fontein, bevinden zich, behalve wat eetgelegenheden ook Innovations East en West. In deze attracties veel interactief computerwerk. Ook zijn er diverse mogelijkheden om het thuisfront te verrassen met een foto via internet .

Momenteel wordt er in Epcot druk gebouwd aan een ogenschijnlijk nieuwe zeer spectaculaire attractie waar je een bijna echte ruimtereis maakt, inclusief gewichtsloosheid naar het schijnt. Er wordt samengewerkt met NASA. Er is een preview-center in Innovations, waar je de komende attractie alvast kunt bekijken.Ook is er nu een fraaie website over deze nieuwe attractie. Het laatste nieuws is, dat de attractie op 15 augustus 2003 heel voorzichtig open gaat.

Heb je dorst en wil je geen geld uitgeven, ga dan naar Ice Station Cool, naast de fontein, waar je gratis frisdranken uit de hele wereld kunt testen. World Showcase ligt achter Future World en ligt rondom het World Showcase Lagoon. Hou in de gaten dat hier elke avond om 9 uur 's werelds mooiste en spectaculairste vuurwerk- en licht/laser/ watershow te zien valt, de IllumiNations, reflections of earth. Zoek bijtijds een goed plekje en geniet !

In World Showcase zijn paviljoens van 11 landen te zien, met attracties, winkels en eetgelegenheden uit het desbetreffende land. Linksom lopend kom je eerst bij Mexico (mooie artikelen, lekker chique eten en een eenvoudige ride), dan bij Noorwegen (goed eten, leuke ride) en bij China (shows met acrobaten, goed eten, spectaculaire net vernieuwde 360 graden-film . Via Duitsland (eten en winkels), Italië (ook eten en winkels) kom je bij het Amerikaanse paviljoen ( American Adventure Show, hamburgers, winkel,show op het buitenpodium en optredens binnen in het paviljoen van de acapella- groepen The Voices of Liberty en/of American Vybe. Japan (grote net verbouwde winkel, eten en tentoonstelling), Marokko (goed eten en winkels) en Frankrijk (luxe eten, altijd heel druk, winkels en goede film) zijn de volgende landen. Tot slot Engeland (winkels, pub en buitenshows, o.a. Beatles) en Canada (spectaculaire 360-graden-film, goede muziekshow buiten en luxe restaurant). In Epcot is ook de Fast Pass (zie voor hoe en wat bij Magic Kingdom) bij de volgende attracties: Honey I shrunk the audience, The Land, Maelstrom (de ride in het Noorwegenpaviljoen), Test Track en het nieuwe Mission Space.

Ook in Epcot zijn er speciale evenementen door het jaar heen met als hoogtepunt...........inderdaad de kerstperiode. Met name in World Showcase is er een optimale kerstsfeer, met in alle landenpaviljoens kerstsfeer uit het desbetreffende land. Op het buitenpodium voor het Amerikaans paviljoen wordt er dan het kerstverhaal verteld door een bekend acteur en wordt er op z'n Amerikaans uitgepakt met een gigantisch orkest en een koor van zo'n 300 man/vrouw.

Tips van Disney castmembers:

 • Bekijk IllumiNations vanaf een terras in het Japan-paviljoen. Uitstekend uitzicht zonder mensen voor je.Te bereiken via trap vlakbij de winkelingang. Andere goede zichtplekken: de brug vlakbij Frankrijk en tussen de paviljoens van Mexico en Canada bij de winkels. Deze laatste plek zit echter vlug vol.
 • Als er wind staat, kijk dan even vanaf welke kant die komt, makkelijk te zien als de grote fakkels rondom het meer branden. Zoek dan voor IllumiNations een plek achter de wind. Bij het vuurwerk komt nogal wat rook vrij.
 • Als je in een ander park zit en je wilt IllumiNations nog zien om 9 uur, ga dan met de auto naar de Boardwalk (hotel en amusementscentrum) en parkeer daar de auto. Loop naar de winkels en daarna in 5 minuten naar de zij-ingang van Epcot en loop naar de brug bij Frankrijk. Na afloop boek je de winst, want je ontloopt de gigantische aantallen mensen, die allemaal tegelijk naar de uitgang willen.

De MGM-Studio'sMGM-STUDIOS is zeker niet het grootste Disneyworldpark, maar ook niet het onaantrekkelijkste. Het herbergt een aantal zeer goede attracties, zeker voor de filmfans. Kosten ook hier voor een dagpas $ 55,18, kinderen $ 44,52, parkeren $76 en kijk bij Magic Kingdom voor de combinatietarieven. Hier zou, volgens de opgave van Disney, de zaterdag de rustigste dag van de week zijn.

Bij binnenkomst moet je in de Hollywood Boulevard even letten op de characters, die bijna de hele dag door voor "filmacts" zorgen met een hoog glimlach-gehalte. Vanuit de Hollywood Boulevard loop je tegen "De Hoed" op (daar verderop meer over), vlak daarachter bevindt zich de Great Movie Ride, een ride door filmklassiekers als The Wizard of Oz, Indiana Jones en Mary Poppins.

Andere aantrekkelijke rides zijn voor de durvers Rock 'n Roll Coaster (supersensationele achtbaan met heel leuk thema en lekkere rockmuziek van Aerosmith, nu ook het nieuwe Walt Disney Studio’s in Parijs ), Tower of Terror (verschrikkelijk goed gethematiseerde liftattractie met nieuwe ride-sequence sinds 1 januari 2003) en Star Tours (volgens het bekende recept een reis door de ruimte).

Goede filmattracties zijn Muppet 3-D Movie (niet vergeten !), Backlot Tour (met Catastrophe Canyon, veel water,vuur en ontploffingen –nu ook in WDS in Parijs, maar in Parijs minder aantrekkelijk- en een uitstalling van materiaal gebruikt in de film Pearl Harbor) en The Magic of Animation.

Er zijn ook een aantal goede shows in MGM, zoals de stuntshow Indiana Jones (doen !), Beauty and the Beast (erg sentimenteel, vergeet de preshow niet met een a-capellagroep, heel leuk) en Playhouse (leuk voor de kids met o.a. Winnie de Pooh live on stage). Ook is er Who wants to be a Millionaire, de Amerikaanse versie van onze Weekendmiljonairs. Kun jezelf meedoen en i.p.v. geld kadootjes winnen.

Dan is er natuurlijk nog Fantasmic. Deze show is de afsluiting van de dag en moet je absoluut gezien hebben. Er is een speciaal theater voor deze show gebouwd, die dagelijks 1, soms 2 keer wordt vertoond. Er kunnen ruim 12.000 mensen in het theater en die zitten er ook elke keer. Wil je een goede plek, dan zul je er een uur voor aanvang moeten zijn, anders zou je pech kunnen hebben. De show bestaat uit een combinatie van vuur, water, film, lazer, characters etc. Als er wat wind staat is het aan te raden niet beneden te gaan zitten: je kunt dan redelijk nat worden.

De dagparade (optocht) staat in het teken van automobielen: Disney Stars and Motorcars, met bijna alle Disneyfiguren uit heden en verleden in speciale automobielen. Een bijzonder leuke parade met prettige aanstekelijke muziek.

Ook staat er een grote Mickey-goochelhoed van 40 meter hoog voor het Chinese theater. Onder de hoed zit o.a. een winkel, waar Disney-pins (speldjes) gekocht en geruild kunnen worden. Voor "de hoed" worden af en toe shows opgevoerd. Bovendien is er een grote tentoonstelling te zien over Walt Disney met daarin een aantal opmerkelijke zaken, zoals het originele kantoor van Walt, de cape en het zwaard van Zorro, de gitaar uit de tv-serie de "Mickey Mouse Club", een model van het kasteel (middelpunt van Magic Kingdom), een model van de Tree of Life (middelpunt van Animal Kingdom, zie verderop) en nog vele andere modellen uit heden en verleden. Ook draait er een boeiende film over het leven van Walt Disney. De tentoonstelling is te zien in het gebouw linksachter "de hoed" .

Ook dit park kent het Fast Pass-systeem (zie Magic Kingdom) bij de volgende attracties: Rock 'n Roller-coaster, Star Tours, Little Mermaid, Tower of Terror, de Muppet Movie, Indiana Jones-shows en Who wants to be a Millionaire.

Het park opent om 9 uur en kent per seizoen wisselende sluitingstijden. In de kerstperiode is er elke avond sneeuw in New York en de inmiddels legendarische kerstlichtjes-show van de Osborne Family uit Little Rock in Arkansas. Deze familie versiert al jaren in november en december de Residential Street in MGM's Backlot met bijna 5.000.000 lichtjes. Wonderbaarlijk om te zien.

Tips van Disney castmembers:

 • Ga vroeg naar MGM, een half uur voor opening. Ga eerst naar de Tower of Terror en de Rock ‘n Roller-coaster. Zeer korte of geen wachttijden.

 • Het maken van foto’s in de tekenfilmstudio is niet toegestaan. Bij overtreding kan Disney je laten verwijderen uit het park.

 • Leuke plekken voor foto’s: 1.Dansen onder de parapluie van Singin’in the rain, vlak bij de Klokkenluider van de Notre Dame-show.2. Vergelijk jouw voet met de voetafdrukken van filmsterren bij de Great Movie Ride.3. Ga in het midden van de Hollywood Boulevard staan en “leun” tegen de giga-Mickeyhoed.4. Ga op de grond liggen bij de stoomwals bij restaurant Studio Catering.5. Klim op het supergrote Lego bij Honey, I shrunk the kids.

 • Achterin de Rock ’n Roller Coaster gaat het sneller dan voorin.

Animal KingdomHet meest recente en grootste Disneyworld-park is ANIMAL KINGDOM. Het opende in 1998 zijn poorten en viert dus dit jaar het eerste lustrum. De naam zegt het al, er zijn veel dieren te bewonderen. Toch is het niet een dierentuin (Disney zelf zegt: NaHTaZu), het is meer dan dat. Toegangsprijs voor 1 dag $ 55,18, kinderen $ 44,52, parkeren $ 7 en kijk voor de combinatie-kaarten bij de info, zoals vermeld bij het Magic Kingdom. Rustigste dag van de week hier (Disney zegt het) de donderdag.

Als je Animal Kingdom binnenkomt en The Oasis (mooi stukje natuur met een aantal dieren) gepas-seerd bent, dan zie je vanaf de brug de blikvanger van Animal Kingdom (zoals het kasteel in Magic Kingdom, de bol in Epcot en de Hollywood Tower in MGM), de Tree Of Life. Een net echte gigantische boom, fraai gebeeldhouwd met honderden dierenfiguren, 325 om precies te zijn. Bekijk de boom eerst of afstand, bekijk later de gebeeldhouwde dieren van dichtbij: je zult elke keer nieuwe ontdekkingen doen.

Het park bestaat uit een 5-tal gedeelten, om te beginnen Camp Minnie-Mickey, waar de kids met de Disney-figuren op de foto kunnen. Ook zijn er daar 2 shows. De ene is matig, maar leuk voor de kleintjes, Pocahontas, en de andere show is het beste wat Disney te bieden heeft op dit gebied, Festival Of The Lion King. Sla deze verrassende show niet over. Het 2-de gedeelte is het middenstuk, Safari Village, met de Tree Of Life, wat dieren en de 3D-show, It's tough to be a bug. De show is hilarisch met heel veel verrassende gebeurtenissen. Hij is qua effecten te vergelijken met "Honey, I srunk the audience" in Epcot, maar deze is verrassender.

Het gedeelte Africa is fantasierijk qua thema neergezet: je waant je in een Afrikaans dorp. Let eens op dat, waar Disney zo goed in is, namelijk de kleine details. In Africa veel dieren, gedeeltelijk te zien vanuit de safari-auto in Kilimanjaro Safaris, met leeuwen, olifanten, giraffen, noem maar op. Heel knap gedaan, je hebt absoluut niet in de gaten dat bijna alle gevaarlijke dieren gewoon afgesloten zitten. Je krijgt de indruk er vrij tussendoor te rijden. Probeer deze safari zo vroeg mogelijk te doen, dan zijn alle dieren nog lekker fit en goed te zien.

Verder in Africa een grote groep gorilla's in een wederom fantasierijke omgeving. Ga ook met de trein vanuit Africa naar Rafiki’s Planet Watch voor een leerzaam kijkje achter de schermen van Animal Kingdom.

Het volgende gedeelte is Asia met ook hier een mooie dieren-verzameling, o.a. tijgers en vleermuizen in een, het wordt eentonig, zeer fraaie behuizing. De show Flights of Wonder brengt vogels in alle soorten en maten. De natste attractie van Animal Kingdom bevindt zich ook hier, de Kali River Rapids. Een (zeer) nat pak is gegarandeerd, de waarschuwing “You will get wet” is zeker niet overdreven, integendeel. Stop riskante spullen in de plastic zak in het midden, ook de eventuele sokken en schoenen. Wil je niet nat worden, gebruik dan een plastic poncho, die overal te koop is. Toch moet je deze attractie doen, al was het alleen maar om de buitengewoon fraaie thematisering in de wachtrijen naar deze populaire waterride. In dit Asia-gedeelte staat ook een nieuwe spectaculaire rollercoaster op het programma: in 2005 moet EXPEDITION EVEREST klaar zijn.

Het laatste gedeelte van het park is Dinoland USA met bijna alles op dino-gebied, o.a. de nieuwste attractie Chester & Hester's Dino-Rama, een speelse kermisachtige benadering van de dino's met een aantal attracties met een vette knipoog naar de dino-hysterie. Ook is er een Dino-speelpark voor de kleinen en de attractie Dinosaur voor de sensatie. Deze Dinosaur is een erg pittige ride door het verre verleden: goed vasthouden dus. Tot slot van Dinoland: de show Tarzan Rocks, een lekkere muziekshow met verrassingen.

Ook in Animal Kingdom heeft de Fast Pass zijn intrede gedaan, zie hiervoor de info bij het Magic Kingdom. Het gaat om de volgende attracties: Dinosaur, Kilimanjaro Safaris, Kali River Rapids, It's tough to be a bug en de nieuwe achtbaan in Dino-Rama, de Primeval Whirl . Het Animal Kingdom gaat bijtijds dicht. Doorgaans 5 uur 's avonds met in de zomer 6, soms 7 uur. Ook de parade mag niet gemist worden: Mickey's Jammin' Jungle Parade, een hele leuke verrassende parade met uitstekende muziek. Een dikke aanrader. Meestal start de parade om 4 uur 's middags.

Tips van Disney castmembers:

 • Gebruik bij Dinosaur de opbergnetjes voor loszittende spullen, ook de rugzakken. Je zult niet de eerste zijn wiens spullen uit de wagen geslingerd worden !

 • Kom bijtijds bij de Festival of the Lion King: de hand-jive vooraf is grappig. De beste plekken zijn zo hoog mogelijk.

 • De fruit-vleermuizen zijn uniek in de wereld. Bijna nergens in dierentuinen zijn deze grootste vleermuizen ter wereld zo dichtbij (zonder glas ertussen) te bewonderen.

 • De eerste 2 rijen in de wagens van Dinosaur zijn iets rustiger.

 • Voor de toiletten in Africa staat een stenen bank. Op de rugleuning mag je zitten, hetgeen een perfecte zitplek voor de parade oplevert. Zorg dat je voeten niet op de weg rusten.

Disney SportiefVerder vind je op het Disneyterrein ook nog DISNEY'S WIDE WORLD OF SPORTS, een groot complex (er moet toegang betaald worden, $ 10 en kinderen $ 7,43, parkeren gratis) met vele takken van sport, vaak in bedrijf als trainingscentrum voor grote Amerikaanse namen, b.v. de Atlanta Braves. Er zijn een aantal stadions op dit complex, waar regelmatig evenementen gehouden worden. Pas op:buiten het seizoen niet altijd dagelijks geopend, wel in de weekenden.

Er is ook een heuse wedstrijdbaan op autospeedwaygebied te vinden in Disneyworld, vlak bij de ingang van het parkeerterrein van het Magic Kingdom. Als je er (veel) geld voor over hebt, kun je hier ook zelf rijden. Iets rustiger aan gaat het op de golfterreinen, op Disney's Magnolia Course, Disney's Palm Course, Disney's Lake Buena Vista Course, Disney's Osprey Ridge Course, Disney's Eagle Pine Course en Disney's Oak Trail. Verschillende van deze banen horen bij de beste golfbanen ter wereld. Als je er wil spelen, kun je bij alle Disneyhotels informatie verkrijgen, maar neem wel een goed gevulde beurs mee.

Wat simpeler en voordeliger zijn de minigolf-terreinen van Disney. FANTASIA GARDENS, bij de hotels Swan en Dolphin en WINTER SUMMERLAND bij het zwembad Blizzard Beach. Leuke fantasierijke minigolfbanen.

Tot slot de zwemparken, Disneyworld kent er 2. TYPHOON LAGOON ($ 32,86, kinderen $ 26,50, parkeren gratis) is leuk gethematiseerd, een heel groot golfslagbad met hoge golven, spectaculaire glijbanen en Castaway Creek, een "rivier" om het park heen, waar je met een rubberen band in gaat liggen om je lekker te laten ronddobberen, je komt vanzelf weer terug op je startpunt. Typhoon Lagoon ligt vlak bij Downtown Disney, het winkel- en uitgaansgebied. BLIZZARD BEACH ($ 32,86, kinderen $ 26,50, parkeren gratis), nabij de All-Star hotels, is gebouwd als wintersportoord met sneeuw en ijs, een stoeltjeslift, een berg, Mount Rushmore, een skischans (om gewoon in je zwemkleding vanaf te glijden) en nog veel meer. Ook weer zo'n relaxte lazy creek.

Wil je, tot slot van dit Disney-stuk een echt Nederlandse besparingstip ? Parkeer de auto niet op de normale parkeerplaats ($ 7 per dag) maar zoek een gratis plek ergens anders. Wil je naar het Magic Kingdom, zet dan de auto gratis neer bij de camping Fort Wilderness en neem vandaar de bus naar Magic Kingdom. Je komt bij die parkeerplaats via de entree Lake Buena Vista Area. Neem dan niet de Disney-entree, maar de volgende afslag, de SR 535, doorrijden tot de Vista Blvd en zeg tegen de portier dat je naar de Petting Farm of de kampwinkel van Fort Wilderness wilt. Ook handig is de gratis parkeerplaats bij het Contemporary Resort-hotel. Zeg dat je wil winkelen en loop in 5 minuten naar de Magic Kingdom-ingang. Ook handig 's avonds als na het vuurwerk iedereen tegelijk weg wil met de monorail of de boot. Als je naar MGM of Epcot wil, zet dan de auto gratis bij de hotels Boardwalk, Yacht & Beach Club, Swan of Dolphin ( ik wil winkelen, portier) en neem de boot of wandel in hooguit 10 minuten.

Volgende pagina: Seaworld, Universal, Busch Gardens

Terug naar de Florida pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?