Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Reizen en vakantie > Alle 50 staten > Wyoming

Alles over Wyoming en YellowstoneAls u informatie zoekt over de staat Wyoming en Yellowstone National Park, is deze pagina voor u. Geschiedenis, geografie, nationale parken, bevolking.

Wyoming triviaHoofdstad
Grootste stad
Afkorting
Oppervlakte
Bevolking
Bijnaam
Staat sinds
Staat rang
Cheyenne
Cheyenne
WY
253.326 sq km
0,49 miljoen (census 2000)
Equality State
10 juli 1890
44

Geschiedenis van WyomingToen de eerste blanken het gebied bezochten, in 1743, leefden in Wyoming voornamelijk Shoshoni en Arapaho Indianen, maar ook Cheyennes, Sioux, Blackfeet, Arikara, Crow en Nez Perce leefden in het gebied. Dit waren allen nomadische Plains Indianen.

De eerste treinverbinding van de staat werd in 1867 afgemaakt bij Cheyenne, tegenwoordig de hoofdstad van de staat. De staat was de eerste die (in 1869) stemrecht aan vrouwen gaf, iets wat in 1889 ook in de Constitutie van Wyoming vastgelegd werd. In 1925 had Wyoming ook de primeur van de eerste vrouwelijke governor van de VS.

Vlag van Wyoming
De vlag van Wyoming

De Indianen werden in 1876 na enkele bloedige veldslagen definitief verslagen en naar reservaten verplaatst, waardoor de blanke bevolking verder kon uitwaaieren. Voor dat jaar was de blanke kolonisatie beperkt gebleven tot het zuiden van het gebied. De staat kende tot het midden van de 20e eeuw voornamelijk landbouw en veeteelt; pas na 1950 nam de mijnindustrie de vlag over.

Algemene informatie: Wyoming
Wyoming nehoort tot de tien grootste staten van de VS, maar heeft tegelijkertijd de kleinste bevolking van alle 50 staten: in 2000 iets minder dan een half miljoen mensen, waarvan een kwart in de steden Cheyenne, Casper en Laramie wonen. De staat wordt in het noorden en noordwesten omsloten door Montana, in het oosten door South Dakota en Nebraska, in het zuiden door Colorado, in het zuidwesten door Utah en in het westen door Idaho.

Het oosten van de staat bestaat uit de Great Plains, ten westen daarvan doorkruisen de Rocky Mountains grote delen van Wyoming. De gemiddelde hoogte in de staat ligt op 2.040 meter, het hoogste punt van Wyoming is Gannett Peak met 4.207 meter. Het meeste water dat uit de bergen komt wordt in de Missouri en Mississippi rivieren geloosd; het grootste meer van de staat is Lake Yellowstone in het beroemde Yellowstone National Park.

Zicht op Yellowstone National Park in Wyoming
Zicht op Yellowstone National Park in Wyoming

Het klimaat van Wyoming is zeer gevarieerd: in de bergen vriest het 's winters tot 12 graden C en in de zomer wordt het gemiddeld 10 graden C; in het oosten vriest het 's winters niet meer dan 2 graden C terwijl het in de zomer 24 graden C kan worden. De regenval varieert al net zo, van 100 mm per jaar in het droge zuidwesten tot 5.100 mm sneeuwval in de bergen.

Hoewel er enige landbouw en veeteelt bedreven wordt, is de belangrijkste industrie van Wyoming tegenwoordig de mijnbouw. Kolen, petroleum, aardgas, uranium en ijzer worden in grote hoeveelheden gewonnen uit de Rocky Mountains. Daarnaast is toerisme een belangrijke bron van inkomsten, niet in het minst door één van Amerika's meest beroemde National Parks, Yellowstone.

National Parks van WyomingWyoming bezit maar liefst vier National Parks: Yellowstone NP, Grand Teton NP, Flaming Gorge NP en Big Horn NP. Hieronder worden de twee beroemdste, Yellowstone en Grand Teton, besproken; de andere twee volgen binnenkort.

Yellowstone National ParkYellowstone NP was niet alleen het eerste in de VS, maar zelfs in de wereld. Het kreeg die status op 1 maart 1872. Het park ligt voornamelijk in Wyoming, maar kleine gedeeltes zijn ook te vinden in de naburige staten Montana en Idaho. Yellowstone heeft een oppervlakte van bijna 9.000 km2, waardoor het meteen ook één van de grootste National Parks is. De gemiddelde hoogte in het park is 2.440 meter.

Yellowstone bezit ruim 10.000 warme bronnen en meer dan 200 geysers, waarvan Old Faithful de beroemdste is. Deze geyser spuit elke 33 tot 120 minuten water omhoog. Andere beroemde geysers spuiten slechts eens per 6 tot 8 maanden.

Warme bron in Yellowstone
Warme bron in Yellowstone, Wyoming

Naast deze attracties is Yellowstone NP ook beroemd vanwege zijn vele meren en rivieren, waarvan Yellowstone Lake, Shoshone Lake, de Snake River en de Yellowstone River de bekendste zijn. Yellowstone Lake alleen is maar liefst 352 km2 groot, waardoor varen en vissen er zeer populair zijn.

Het grootste gedeelte van Yellowstone National Park in Wyoming bestaat uit bos, waarvan een gedeelte in 1988 helaas door een grote bosbrand is verwoest. In het park leven vele diersoorten, waaronder bizons, herten, verscheidene beersoorten, coyotes en wolven. In het park ligt ruim 800 km verharde wegen en dubbel zoveel kilometers in wandelpaden. In het zuiden sluit Yellowstone aan op het andere beroemde National park van Wyoming, Grand Teton National Park.

Grand Teton National ParkGrand Teton, dat directe aansluiting heeft met Yellowstone, is minder beroemd maar evenzo spectaculair als zijn beroemde broertje. Het park kreeg de status van National Park in 1929 en omvat tegenwoordig ruim 1.250 km2.

Bizons in Grand Teton NP in Wyoming
Kudde bizons in Grand Teton NP

De Teton Range, met als hoogste punt de Grand Teton op bijna 4.200 meter hoogte, was oospronkelijk een breuklijn die door aardverschuivingen de hoogte in is gedreven. Er zijn enkele prachtige gletsjers te vinden in het gebergte. Een dam in de Snake River heeft Jackson Lake tot het grootste meer in het park gemaakt, maar er zijn er daarnaast nog vele kleineren te vinden.

Prachtig vergezicht in Grand Teton NP in Wyoming
Prachtig vergezicht in Grand Teton NP

Er zijn vele mogelijkheden tot recreatie in Grand Teton NP, waaronder bergbeklimmen, wandelen, fotograferen, kamperen, vissen, varen, paardrijden, fietsen, skieën en zelfs snowmobiling. Voor sommige van die activiteiten is wel toestemming vereist, dus informeer hierover bij de Park Rangers.

Klik hier voor uitgebreide informatie over Grand Teton National Park.

Reisgidsen voor WyomingDe meest bekende Nederlandstalige reisgids voor Wyoming is die van Aad Struijk.

  • Aad Struijk: Colorado en Wyoming
Lannoo Reisgids voor Amerika: Texas
Aad Struijk Reisgids: Colorado en Wyoming

Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?