Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Reizen en vakantie > Alle 50 staten > Alabama

Alles over AlabamaDoor Richard van de Perre

Als u informatie zoekt over de staat Alabama, is deze pagina voor u: geschiedenis, geografie, attracties, nationale parken. Alle informatie over deze staat is hier te vinden.

Trivia

Alles Amerika

Hoofdstad
Grootste stad
Afkorting
Oppervlakte
Bevolking
Bijnaam
Staat sinds
Staat rang
Montgomery
Birmingham
AL
133.949 km2
4,5 miljoen (2003)
Yellowhammer State
1819
22

Geschiedenis van deze staat

Alles Amerika

Op 12 december 1819 is de staat opgenomen als 22e staat van de Verenigde Staten. De vlag, die u hieronder kunt zien, heeft een witte achtergrond met een rood St. Andrews Kruis erin.

De vlag van Alabama

Het woord Alabama komt van een Indianenstam die op de plek van de huidige staat vertoefde. De stamnaam werd op vele manieren gespeld door de Spanjaarden, Fransen en Britten; enkele voorbeelden zijn Albama, Alebamon, Alibama, Alibamou en Alibamon.

Vele vertalen het woord naar "here we rest" ("hier rusten wij"), maar een onderzoek wijst uit dat het woord Alba staat voor "Thick or mass vegetation" - "veel vegetatie" - en Amo staat voor "to clear, to collect, to gather up" - "vrijmaken of verzamelen".

Dit zou dan Thicket Clearers vormen wat de auteur vrijelijk vertaald naar "een verzameling van veel vegetatie". Alabama is een van de meest "groene" staten in de VS, heeft een stuk land aan de Golf van Mexico en meerdere toeristische plaatsen langs de kustlijn en in het binnenland.

De staat heeft een significante rol gespeeld in de ontwikkeling van het Space programma: de Apollo 11-raket, die als eerste een succesvolle vlucht naar de maan maakte, was hier ontwikkeld en gebouwd. Ook was het eerste NASA Space Flight Center in deze staat en de eerste "Flight Director" was een inwoner van Alabama. Zijn naam was Dr. Wernher von Braun, een van oorsprong Duitse wetenschapper, en hij leidde het ruimteprogramma van de Verenigde Staten tot juni 1972.

Er zijn nog steeds vele plaatsen in de staat die connecties hebben met het ruimteprogramma, inclusief een "Space Camp" faciliteit, waar u als u geïnteresseerd bent een mini-ruimteopleiding kunt volgen.

Ook al denken vele mensen dat Mardi Gras een festiviteit in Louisiana is, het was origineel Alabama dat deze traditie naar voren bracht. De stad Mobile was een Franse kolonie in 1703 en de soldaten van deze kolonie hadden net een zware epidemie van gele koorts overleefd en besloten om dit te vieren. Ze verfden toen hun gezichten en feestten.

Dit feest werd een jaarlijkse aangelegenheid en in 1840 werd het verder omgezet naar een viering met een parade. Sindsdien groeit het "Festival of Lent", ook "Mardi Gras" genoemd, steeds verder: nog steeds komen de straten van Mobile elk jaar tot leven met muziek, kleur en een feestparade.

Algemene informatie over de staat

Alles Amerika

Alabama heeft een oppervlakte van 133.949 km2 en is daarmee de qua oppervlakte 25e staat in de VS. De staat grenst aan Tennessee, Mississippi, Florida en Georgia. De grootste steden zijn Birmingham, Mobile, Montgomery en Huntsville.

De landbouw is de grootste bron van inkomsten voor de staat en de voornaamste exportgoederen zijn (nog steeds) katoen, pinda's, verscheidene soorten planten eb bomen, eieren en vee. Belangrijke andere producten uit deze staat zijn cement, grind en stenen, en de visindustrie.

De bevolking is 71% blank en 26% Afrikaans-Amerikaans.

Het weer in Alabama is over het algemeen zeer warm en vochtig, maar in de wintermaanden januari en februari kan het wel eens vriezen. Eén van de opmerkelijke details is dat het weer zeer snel om kan slaan van warm naar koud, soms zelfs binnen één dag. Over het algemeen liggen de temperaturen in de periode april-november rond de 28 graden Celcius met een vochtigheid van 85% of hoger.

De staat Alabama als geheel is heuvelachtig te noemen, met zeer veel vegetatie, wat het landschap een erg mooi en rustig aanzicht geeft. Dit is ook de reden waarom op alle borden bij het binnenkomen van de staat de woorden "Alabama, The Beautiful" geschreven staan.

De architectuur van de huizen in Alabama is zeer zuidelijk te noemen; erg mooie huizen zijn overal te vinden, bijna alle huizen zijn alleenstaand en er is zeer weinig hoogbouw.

Natuurlijk wordt Alabama als één van de "redneckstaten" aangewezen (een bijnaam die soms voor staten in het diepe Zuiden van de Verenigde Staten gehanteerd wordt) en de truck is - als typisch met "rednecks" geassocieerd voertuig - dan ook een van de meestgereden auto's.

Woorden als "y'all" (een afkorting van "you all"), "bog-in" (modderkuil waar je doorheen rijdt), "tailgate parties" (alle trucks met de achterste naar elkaar en zittend op de achterklep feest vieren) zijn dan ook heel gewoon. Vele duizenden armere inwoners wonen in stacaravans (mobile homes) die vooral buiten de steden te vinden zijn.

Alabama pagina's: 1 | 2

Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?