Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Alle 50 staten > New York

Uw reis of stedentrip naar New York: plan hem hierReizen naar de stad New York is een populaire aangelegenheid voor veel mensen. De stad is een ideaal startpunt voor reizen door het oosten van de Verenigde Staten en heeft zelf natuurlijk ook heel veel attracties te bieden. Op deze pagina helpen we u bij het plannen van uw (city)trip naar NYC en krijgt u veel handige informatie en praktische tips om uw verblijf in deze prachtige stad een succes te maken.

Blik op de stad

Het is de moeite van het vermelden waard dat New York, samen met Chicago, tot de favoriete steden behoort van mij, de webmaster van AllesAmerika.com. Een bezoek aan deze stad is aan te raden zelfs als u geen grote Amerikafan bent, als was het maar omdat u dan mee kunt praten over de USA en misschien zelfs trek krijgt in meer.

Overnachten in de stadVliegtickets naar New York zijn makkelijk te verkrijgen en de Big Apple is daarnaast - onder meer door zijn oostelijke ligging - één van de goedkoopste bestemmingen in de Verenigde Staten. Overnachten in de stad daarentegen is een wat ingewikkelder proces omdat er zoveel keuze en prijsklassen te vinden zijn.

Als u wilt weten welke hotels andere bezoekers van deze site geboekt hebben en wat zijn van hun verblijf vonden, kunt u hier kijken.

Als u meer opties wilt van hotel+vlucht aanbiedingen, kijk dan eens bij de opties voor een stedentrip naar New York bij Vakantiediscounter.

Hotel nabij Times Square

Een aantal zaken om aan te denken: in New York is alles op loopafstand of per openbaar vervoer te bereiken, maar desondanks zal een hotel op de ene locatie u een andere ervaring bieden dan wanneer u op een andere locatie verblijft. Zo zal een hotel nabij het altijd drukke en populaire Times Square een heel andere indruk geven van de stad dan een hotel in het hippe shoppingdistrict SoHo en geeft een hotel nabij Central Park u weer heel andere uitzichten.

Attracties in New York CityEr is heel erg veel te doen in New York; zoveel zelfs dat het onmogelijk is om een compleet overzicht te geven van alle mogelijkheden. Hieronder volgt dan ook een niet-uitputtende selectie van populaire attracties die de moeite en uw tijd zeker waar zijn. Ook de volgorde van de genoemde attracties is hier incidenteel!

Central Park, de nabije musea en Madison AvenueCentral Park is bij uitstek een plek om even tot rust te komen als u dit wilt. Dit enorme park (vergis u niet in de grootte, van 59th Street tot 110th Street!) heeft heel veel wandelpaden, mooie beboste stukken en prachtige open velden met weidse uitzichten op de oude gebouwen rondom het park, grote meren en waterreservoirs waar u continu joggers zult zien, bloementuinen, musea en zelfs een dierentuin.

Zelfs als u besluit om niet teveel stil te staan of te zitten kunt u hier vele uren doorbrengen. Tijdens mijn eigen bezoeken heb ik besloten om niet verder dan 86th Street omhoog te gaan (met de metro) en vervolgens naar het zuiden af te dalen, maar zelfs toen was ik uren bezig met het bewonderen van het park.

Central Park

Het is dus aan te raden om vooraf te bepalen wat u in Central Park wilt doen. Een korte lunch? Een lange wandeling? Een bezoek aan de straten rondom het park? Inclusief of exclusief een bezoek aan één van de attracties?

Het beroemde Guggenheim Museum ligt net naast het park aan 5th Avenue tussen East 88th en 89th Street en het enorme Metropolitan Museum of Art ligt binnen de grenzen van het park tussen East 80th Street en 84th Street, ook aan 5th Avenue. In deze omgeving kunt u ook veel straatkunstenaars vinden die u hun waren willen slijten.

New York Pass
Klik hier voor informatie over de New York Pass
Toegang tot 80+ attracties, waaronder het Vrijheidsbeeld, Top of the Rock, Empire State Building en meer

Madison Avenue is slechts één blok verwijderd van het park (aan de oostkant) en biedt u een indruk van het rijkere New York. U kunt makkelijk vanuit het park een aantal blocks van Madison Avenue afwandelen, bijvoorbeeld voor de lunch; er zijn hier vele kleinere tentjes te vinden die lekkere maar betaalbare maaltijden bieden en als u geluk hebt kunt u genieten van het zicht van een rijkeluisgezin waarvan zelfs de kinderen net in het pak gestoken zijn.

Tenslotte kunt u aan de andere kant, Central Park West tussen West 77th Street en 81 Street, ook nog het American Museum of Natural History vinden.

Skylines van New York: Het World Trade Center en Empire State BuildingEmpire State Building

New York vanuit de hoogte bekijken: het behoort al sinds mensenheugnis tot de populairste attracties. Sinds 2001 was er geen World Trade Center meer om te bezoeken en heeft het Empire State Building de functie van het uitzicht bewonderen overgenomen, maar na 14 jaar kunt u per 29 mei 2015 ook weer bij het nieuwe World Trade Center genieten van een spectaculaire uitkijk over New York.

De prijzen van beide attracties liegen er niet om: meer dan $30 per persoon voor volwassenen, maar daar staat dan ook een unieke ervaring tegenover. Het nieuwe World Trade Center is hoger dan het Empire State Building, maar in dit oudere gebouw kunt u genieten van een echt stuk Amerikaanse geschiedenis en cultuur (het Empire State Building werd afgebouwd in 1931 en heeft een bijzondere Art Deco stijl).

U kunt bij het Empire State Building zowel van binnen als van buiten van uitzichten genieten terwijl het WTC alleen van binnen uitzichten biedt, maar daar staat tegenover dat het modernere gebouw ook een hoop nieuwere technologische hoogstandjes en exposities biedt. Klik hier voor meer informatie over het WTC.

Door de hoge prijzen (en vaak lange wachttijden) zult u waarschijnlijk een keuze moeten maken: het World Trade Center of het Empire State Building? De keuze is persoonlijk en een voorkeursmening kunnen we u dan ook niet geven.

Let op: het Chrysler Building elders in de stad heeft geen uitzichtpunt. U kunt wel een bezoek brengen aan dit gebouw, maar helaas is het niet toegestaan om verder het gebouw in te gaan dan de lobby. Vanaf het Empire State Building kunt u met een telescoop wel een goede blik werpen op dit unieke gebouw en een ander goed uitzichtpunt is de hoek van 3rd Avenue en 44th Street.

Overigens kunt u bij het World Trade Center natuurlijk ook stilstaan bij die grote ramp van 2001, toen de Twin Towers doorboord werden door vliegtuigen en ineenstortten. U kunt twee vierkante pools, een memorial en een museum vinden op de plek waar de Twin Towers stonden (ook wel Ground Zero genoemd).

Wall StreetOok het financiële hart van New York is de moeite van het bezoeken waard - en niet alleen omdat u vanuit daar makkelijk de boot kunt pakken naar Ellis Island en het Vrijheidsbeeld. Het staat er vol met historische gebouwen met weer hun eigen architectuur; neem een kijkje bij Trinity Church of ga naar binnen bij Federal Hall als u van de Amerikaanse geschiedenis houdt - dit is de plek waar de eerste president van de VS, George Washington, ingezworen werd.

Erg veel tijd hoeft u niet door te brengen op Wall Street, maar als het etenstijd is kunt u ook hier veel leuke eethoekjes vinden waar u even uit kunt rusten.

Battery Park, Vrijheidsbeeld, Ellis IslandBattery Park is waarschijnlijk uw volgende stop als u van Wall Street komt. Dit is waar de Nederlanders lang geleden de grondslag legden voor wat nu New York is - iets waar vooral aandacht aan besteed wordt op het "New Amsterdam Plein and Pavilion", van waaruit u ook met het openbaar vervoer in veel richtingen kunt gaan.

U heeft vanuit dit zuidelijkste punt van Manhattan een mooi uitzicht op het financiële centrum van de wereld en op de Hudsonrivier en kunt genieten van een beetje rust en openheid in de grote zee van wolkenkrabbers.

Battery Park uitzicht

U kunt hier ook tickets kopen voor de boot naar het Vrijheidsbeeld en Ellis Island (als u dit niet al vooraf heeft gedaan), het eiland waar alle migranten tussen 1892 en 1954 hun eerste voet op Amerikaanse bodem zetten. Het Vrijheidsbeeld is absoluut de moeite waard (zeker nu u weer naar binnen mag), maar kijk ook niet te snel over Ellis Island heen. Dit eiland heeft een prachtig, indrukwekkend museum waar u rustig ettelijke uren kunt doorbrengen en teruggaan in de tijd naar een periode toen we nog niet binnen een uur of 8 in de Verenigde Staten waren. De immigranten van de vroege 20e eeuw hadden het niet makkelijk!

Mocht u dat willen, dan kunt u vanaf Battery Park ook de Staten Island Ferry nemen, die dagelijks door vele duizenden forensen genomen wordt.

Chinatown, Little Italy, Tribeca en SoHoWTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Misschien dat ik deze vier (zeer grote!) gebieden in het zuiden van Manhattan later nog verder onderverdeel in dit artikel, maar voor nu bespreek ik ze gezamenlijk. Wat u in Chinatown en Little Italy kunt zien en doen spreekt waarschijnlijk voor zich; u kunt hier even genieten van een stukje andere cultuur en rond etenstijd wordt u steevast uitgenodigd om vooral bij elk restaurant even te gaan zitten en uit te rusten, een aanbod waar u overigens in het geheel niet op in hoeft te gaan.

Chinatown en Little Italy hebben hun eigen, unieke sfeer, maar wees erop voorbereid dat deze buurten ook erg toeristisch ingesteld zijn. Ikzelf was er niet ontzettend lang.

Tribeca is tegenwoordig het rijkste stuk Manhattan en de woonplaats van zowel bekende als minder bekende maar zeer rijke Amerikanen; onder meer Jay-Z en Beyonce en Robert De Niro wonen hier. Vroeger was dit deel van New York een heel stuk industriëler, wat ook vandaag nog terug te zien is in de bouwstijl. De gebouwen huizen tegenwoordig echter grote appartementen en luxueuze lofts en u kunt hier duur eten en winkelen. Als u extreme rijkdom wilt zien, breng dan een bezoekje aan deze buurt.

Chinatown

SoHo is een buurt in New York die tegenwoordig vooral bekend staat vanwege zijn artistieke inslag en mogelijkheden tot winkelen. De meningen zijn verdeeld of u hier echt veel tijd moet doorbrengen; zoals altijd hangt dit af van uw persoonlijke voorkeur. Als u van winkelen houdt, is dit een goede locatie zoals overal in New York kunt u ook hier kiezen uit een ruime selectie restaurants en bistro's.

High Line Park & Chelsea MarketHigh Line Park, ook bekend als de High Line, is een nieuw park in New York met een bijzondere opzet: het is gebouwd op een 2.300 meter lang stuk verhoogde treinrails. Het park is te vinden in het westen van Manhattan in de wijk Chelsea. Het begint bij Gansevoort Street en eindigt bij West 34th Street, met trappen en liften op vele verschillende plekken. Het noordelijkste stuk van de High Line wentelt zich om het grote spooremplacement waar vandaan ook de treinen richting Penn Station vertrekken.

High Line Park, New York

De bouw van het park begon in 2006 en het laatste deel werd pas begin 2015 geopend. Het is echter vrijwel direct een populaire attractie geworden in NYC, met nu al meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar. Tijdens uw wandeling kunt u ook Chelsea Market bezoeken, een grote indoormarkt met veel standjes, winkeltjes en restaurants.

Times Square en BroadwayTimes Square kan goed het commerciële hart van Manhattan en New York genoemd worden. Dit "plein" is het punt waar één van de weinige niet strak recht aangelegde wegen van Manhattan, Broadway, kruist met verschillende andere blokken. U kunt hier vele winkels en restaurants vinden, en natuurlijk de enorme kleurige reclameborden aanschouwen.

Broadway en Times Square

Het gebied dat als Times Square bekend staat is een stuk groter dan de kruising zelf en in de straten rondom de bekende kruising is dan ook erg veel te doen. Het bekendst zijn natuurlijk de theaters waar de beroemde Broadway shows gehouden worden; het is de moeite waard om vooraf al te kijken welke toneelstukken er te zien zijn en waar u mogelijkerwijs heen wilt. U kunt de kaarten van heel populaire shows vooraf bestellen of proberen op de dag zelf tickets te scoren voor de helft van de prijs (dit kan onder meer bij TKTS stands, die op verschillende plekken in Manhattan te vinden zijn).

Twee keer per jaar is er daarnaast een "Broadway Week" meestal eens in de winter (januari-februari) en de nazomer (september) waarbij u twee kaarten krijgt voor de prijs van één, erg aantrekkelijk als u weet dat de populairste shows vaak $100 of meer per ticket kosten.

Daarnaast kunt u op en rondom Times Square heel veel winkels, restaurants en andere attracties vinden. U kunt zelfs een wandeltoer van dit gebied doen als u dit wilt.

Madison Square Garden en Penn StationNew York Pass

Madison Square Garden vindt u nabij het Empire State Building. Het gebouw staat bovenop Pennsylvania Station (beter bekend als Penn Station), het drukste OV-gebouw in de Verenigde Staten. Penn Station zelf is ook een bezoekje waard vanwege alle drukte en de vele winkels die u ondergronds kunt vinden.

Madison Square Garden is het toneel van sportwedstrijden (basketbal en ijshockey), concerten, comedyshows, boxwedstrijden en circusvoorstellingen. Er is altijd wel wat bijzonders aan de gang in The Garden, dus zorg ervoor dat u vooraf goed nakijkt of er iets te zien of te doen is wat uw interesse heeft.

Er wordt in New York over gesproken om Madison Square Garden te verplaatsen en Penn Station geheel te vernieuwen, wat binnen 10 jaar zou kunnen gebeuren.

Rockefeller Center & Radio City Music HallRockefeller Center is een groep van 19 gebouwen tussen 48th Street en 51st Street en tussen 5th en 6th Avenue. U kunt hier ook van het uitzicht over New York genieten als u naar de "Top of the Rock" gaat in 30 Rock, met 266 meter het hoogste gebouw van het complex. Dit is ook de plek waar in december een grote kerstboom wordt geplaatst en u kunt schaatsen op een ijsveld midden in de stad.

In de nabijheid van 30 Rock is ook Radio City Music Hall, een historisch concertgebouw waar nog steeds vele muziekshows opgevoerd worden. De beroemdste show is de Christmas Spectacular die al sinds 1933 jaarlijks in de kerstperiode opgevoerd wordt met de beroemde Rockettes.

Grand Central Station en United NationsGrand Central Terminal, beter bekend als Grand Central Station, is het grootste treinstation ter wereld, wat vreemd overkomt in een land waar openbaar vervoer niet heel belangrijk is. Het is het eindpunt van vele treinen die mensen naar allerlei gebieden in de staat New York en Connecticut vervoeren, evenals een metro- en busstation.

Grand Central Station staat bekend om zijn prachtige architectuur en is één van de meest drukbezochte toeristische attracties ter wereld, samen met Central Park en Times Square.

Grand Central Station

Niet ver van Grand Central Station kunt u ook een blik werpen op het United Nations gebouw. Als u interesse heeft in internationale politiek, kunt u hier een rondleiding volgen.

Wilt u een stedentrip naar New York maken?Viator New York City

New York is een fantastische en heel populaire stad voor een stedentrip. Als u 4 tot 7 dagen tijd heeft, kunt ook u makkelijk een bezoek brengen aan de Big Apple. Hiervoor hoeft u niet veel te doen: vaak is het voldoende om vooraf uw vliegtickets naar NYC te boeken en vooraf een hotel te reserveren.

Gebruik vervolgens bovenstaande informatie om een oppervlakkige dagplanning te maken - het hoeft niet heel specifiek te zijn omdat het moeilijk is om van tevoren te voorspellen hoe lang u bij een bepaalde attractie zult doorbrengen. Misschien regent het toevallig op de dag dat u naar Central Park wilde, of is de rij bij het Empire State Building toch langer dan u dacht. Het is belangrijker dat u tijdens uw verblijf in New York flexibel bent en uw planning desnoods kunt aanpassen.

Het is heel makkelijk om in New York van A naar B te gaan, zowel wandelend, per taxi, als per openbaar vervoer. Uw enige opdracht: genieten!

Wilt u attracties in New York met korting bezoeken? Klik hier voor informatie over de New York Sightseeing Pass.

Met bovenstaande pas krijgt u gratis toegang tot onder meer het Empire State Building, hop on-hop off bussen, Madison Square Garden, vele musea, NBC, Rockefeller Center en Top of the Rock, Radio City Music Hall, het Guggenheim, het Vrijheidsbeeld en Ellis Island, Yankee Stadium, en veel meer!Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?