Volg ons!
Amerika-experts

Wilt u adverteren op AA?

Nieuwsbrief
Schrijf u in voor de gratis AllesAmerika.com nieuwsbrief!

Wat is dit?

 
E-mailadres:
 
Voornaam:
 

Uw gegevens zijn veilig


Spotlight
Goedkoop vliegen naar Amerika. Lage prijzen voor vliegtickets naar de USA. Klik voor de vliegticket-zoekmachine.

Uw bedrijf in de spotlights?

Vraag naar de vele mogelijkheden!


AA Home > Reizen en vakantie > Alle 50 staten > Illinois > Chicago

Chicago: geschiedenis, bereikbaarheid en transport, etenOp de eerste pagina over Chicago kon u alles lezen over de attracties in Chicago: van de Magnificent Mile en Grant Park tot Navy Pier en de Sears Tower. Op deze pagina kunt u meer lezen over de volgende onderwerpen:

  • Geschiedenis: een kort overzicht van de geschiedenis van Chicago, inclusief de grote brand van 1871
  • Locatie en bereikbaarheid: hoe kunt u Chicago bereiken?
  • Transport in Chicago: hoe komt u het makkelijkst van A naar B tijdens uw bezoek?
  • Typisch eten: welke maaltijden mag u niet missen als u in de stad bent?
  • Overnachten in Chicago

Korte geschiedenisChicago ontstond rond 1830, toen het dorpje nog slechts 100 inwoners telde en er in officiële documenten voor het eerst melding van wordt gemaakt. Investeerders zagen in het potentieel van de ligging van de stad de mogelijkheid om geld te verdienen en kochten land in het gebied op, waarna de bevolking snel groeide. In 1840 woonden er al 4.000 mensen in Chicago.

Meer en meer goederen werden via de stad naar onder meer New York en andere oostelijke steden getransporteerd, waardoor ook steeds meer bedrijven zich in Chicago vestigden. Rond 1850 werd de stad officieel een grote kern voor het treintransport en waren er meer dan 30 treinlijnen die zowel naar het oosten als het westen liepen.

In dezelfde periode werden er nieuwe kanalen geopend die het mogelijk maakten om goederen naar het zuiden te vervoeren vanuit Chicago, waardoor de stad nog belangrijker werd voor het goederentransport en -omslag. Hierdoor groeide de bevolking zeer snel en al in 1870 was Chicago de op één na grootste stad in de VS, met meer dan 300.000 inwoners.

De grootste ramp die ooit in Chicago plaatsvond is de brand van 1871, die nu bekend staat als de "Great Chicago Fire". Op 8 oktober van dat jaar ontstond een brand, die zeer snel om zich heen sloeg en uiteindelijk 10 vierkante kilometer zou opslokken in het hart van Chicago.

Verwoesting als gevolg van de grote brand van 1871
Verwoesting als gevolg van de grote brand van 1871

Het vuur kon zo snel om zich heenslaan omdat de meeste gebouwen in de stad op dat moment van hout waren. Toevallig was er dat jaar een lange periode van droogte geweest en was er een harde wind op het moment dat de brand uitbrak. De brand doofde pas na twee dagen, toen het begon te regenen. Meer dan 300 mensen vonden de dood en meer dan 100.000 mensen verloren huis en haard.

Na de brand ging men snel aan de slag om de stad opnieuw op te bouwen; ditmaal niet van hout maar van steen en staal. Men gebruikte hiervoor de nieuwste bouwtechnieken en maakte Chicago hiermee de geboorteplaats van moderne architectuur in de VS. De economische "boom" die hieruit voortkwam redde Chicago en zorgde voor een nog grotere groei: tot 1900 groeide de stad met maar liefst 1,4 miljoen inwoners naar maar liefst 1,7 miljoen inwoners.

Tussen de Eerste Wereldoorlog en 1933 was de stad het toneel van gangsteroorlogen, met als hoofdrolspeler de beruchte Al Capone. Vooral de drooglegging (het verbod op alcohol dat tot van 1920 tot 1933 gold in bijna de gehele VS) was de oorzaak van de opkomst van de maffia. Verhalen en mythes rondom deze maffiatijd bleven lang volharden, zelfs nadat de hoogtijdagen van de maffia voorbij waren.

Gedurende de twintigste eeuw zette de bevolkingsgroei in grote mate door; in eerste instantie kwamen er vele Oost- en Zuid-Europese immigranten naar de stad, gevolgd door arme Amerikanen uit de Appalachen en zwarten uit het zuiden. Latijns-Amerikaanse immigranten volgen vanaf ongeveer 1940 en Aziatische immigranten kwamen in grote getalen na 1965 naar de stad.

Het Midwesten, waar ook Illinois deel van uitmaakt, kreeg rond de jaren ‘50 te maken met teruglopende belangen als industriecentrum, waardoor sindsdien - tussen 1950 en 1990 - de bevolking van de stad met 23% is gedaald. Dit (en andere sociale oorzaken) leidde tot onrust en rellen in de stad.

Na 1990 begon de stad weer inwoners aan te trekken, onder meer door projecten van burgermeester Richard Daley Jr. om de binnenstad leefbaarder en aantrekkelijker te maken. Hierdoor zijn ook meer jongere gezinnen weer naar de binnenstad getrokken.

Als cultureel, politiek en toeristisch centrum doet de stad het vandaag de dag echter nog steeds goed. Ook qua architectuur is er heel wat interessants te vinden, o.a. het John Hancock Center (1968), het Amoco Building (1973), en de Sears Tower (1974), dat totdat in 1997 de Petronas Towers in Kuala Lumpur geopend werden het hoogste gebouw van de wereld was.

Locatie en bereikbaarheidChicago ligt in het midwesten van de Verenigde Staten in het noordoosten van de staat Illinois en grenst aan het Michiganmeer. De stad is met 2,7 miljoen inwoners de op twee na grootste stad in de VS (na New York en Los Angeles) en heeft een agglomeratie van 9,5 miljoen mensen.

U kunt de stad bereiken via de zeer drukke luchthaven O'Hare International Airport of het kleinere Midway International Airport. Vanuit O'Hare kunt u met de auto naar de binnenstad van Chicago, 27 kilometer verder. U kunt daarnaast gebruik maken van de metro (Blue Line, ca. 40 minuten) of het Metra treinstation dat via shuttlebus te bereiken is.

Met de auto kunt u Chicago onder meer bereiken vanuit Indianapolis (I-65), St. Louis (I-55 of I-70/I-57), Des Moines (I-80), Milwaukee (I-94) en Toledo (I-80/I-90).

Transport in Chicago: The "L", fietsen, segways"The L" is een afkorting van "elevated rail", ofwel verhoogde rails. Het gaat hier om het metrosysteem van Chicago dat deels bovengronds en zelfs verhoogd is gebouwd. Hoewel de L vele forenzenlijnen heeft, is het voor toeristen belangrijkste deel het vierkantje dat bekend staat als "The Loop".

Deel van de Chicago L bij The Loop
Deel van de Chicago L bij The Loop

Bij The Loop komen alle lijnen bij elkaar en kunt ook u gebruik maken van de trein, als u wilt. U kunt dan dit deel van Chicago bezichtigen of met de trein naar een attractie elders in Chicago gaan. Gebruik de website van de Chicago Transit Authority (CTA) om uw route plannen.

U kunt in Chicago ook fietsen huren en op die manier door de stad toeren; u hoeft dan geen gebruik te maken van bussen of de metro. Fietsen zijn overal te huur, onder meer in Grant Park.

Verschillende AllesAmerika.com-bezoekers melden dat het erg leuk is om Chicago te verkennen per segway. Tijdens de rondleidingen blijft u voornamelijk langs de kust van Lake Michigan: de toers leiden u langs onder meer Grant Park, Soldier Field, Navy Pier en Lincoln Park Zoo. De Magnificent Mile zult u nog steeds per voet moeten (en willen) verkennen.

Typisch eten uit ChicagoChicago Hotdog
Chicago-style hotdog

Als u in Chicago bent, komt u twee typische specialiteiten uit de stad tegen. De eerste is de Chicago-style hotdog (ook wel Chicago Dog genoemd), een heerlijke variant op de traditionele hotdog met witte uien, green relish, een augurk, tomaat en pepers. (Als u ooit in de buurt komt van een Portillo's, probeer dan zeker hun Chicago Dog.)

De tweede specialiteit is de Chicago-style pizza (of deep dish pizza), een pizza met zeer dikke korst die gevuld wordt met veel saus en kaas en daarnaast een variëteit aan andere ingrediënten.

Overnachten in ChicagoChicago staat - net als de meeste toeristensteden - vol met hotels. U kunt, als u een hoger budget hebt, direct op de Magnificent Mile een hotel boeken, maar er zijn ook goedkopere hotels te vinden in andere delen van de stad. U bent dan meestal iets verder van de meeste attracties in Chicago af, maar de stad heeft één van de beste openbaar vervoer-systemen in de VS, dus u zult toch makkelijk naar de belangrijkste punten van de stad kunnen reizen.

Op zoek naar een hotel? Klik hier als u beoordelingen wilt lezen van hotels in Chicago, geschreven door AllesAmerika.com-leden.

Als u op een heel bijzondere manier wilt overnachten in Chicago, klik dan hier voor een unieke overnachtingsaanbieding in Chicago, exclusief van AllesAmerika.com.


Terug naar de AllesAmerika.com homepage

©2001-2015 AllesAmerika.com | Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd, noch aan derden worden doorgegeven of toegankelijk gemaakt. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding. | Privacy policy | Webhosting: Site Build It! | Design: ColoMedia | Adverteren op AllesAmerika.com?